Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski sektor
  • 04.10.2021. 16:15

Kako pomoći pčelarima koji su pretrpili lošu sezonu?

Bilo je i riječi o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu, a nakon što bude pripremljen nacrt izmjena i dopuna tog zakona, isti bi trebao da ide u javnu raspravu.

Foto: Depositphotos/Cezar_KSV
  • 148
  • 46
  • 0

U toku današnjeg dana ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, sa svojim saradnicima razgovarao je u Banja Luci sa predsjednikom Saveza udruženja pčelara RS, Damirom Barašinom, o mogućnostima sa kojima se raspolaže kako bi se pronašla dodatna sredstva za podršku pčelarima, zbog toga što su pretrpili ove godine lošu proizvodnu sezonu. 

Kako saznajemo iz resornog ministarstva, na sastanku je takođe analizirano i stanje u oblasti prometa pčelinjih proizvoda, naročito meda, a po dogovoru sa Inspektoratom RS u planu je uvođenje intenzivnijeg nadzora kada je u pitanju promet navedenih proizvda. 

Bilo je i riječi o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu, a nakon što bude pripremljen nacrt izmjena i dopuna tog zakona, isti bi trebao da ide u javnu raspravu. 

U najavi stručna konferencija o domaćem pčelarstvu

Kako pčelarska proizvodnja ima veliki značaj, svi učesnici sastanka složili su se u tome da je potrebno početkom iduće godine organizovati stručnu konferenciju u oblasti pčelarstva, na kojoj bi se detaljno analizirali svi pomenuti problemi, a u cilju ojačavanja ove grane poljoprivredne proizvodnje kod nas. 

Takođe je dogovoren i nastavak projekata iz IFAD programa

Prinosi hercegovačkog meda najlošiji u posljednjih deset godina!?

Nedavno smo pisali o tome da su i na području istočne Hercegovine prinosi meda u ovoj godini bili dosta skromni pa je 2021. jedna od najlošijih sezona u posljednjoj deceniji kada je riječ o medobranju.

Predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja, Obrad Ninković, rekao nam je da su glavne paše u ovom dijelu naše zemlje iznevjerile i iz tog razloga pčelari se ne mogu pohvaliti značajnijim prinosima.

"Svaki proizvođač koji je izvrcao sedam do osam kilograma meda, može da kaže da je dobro prošao, a kad se uzme u obzir da je prosjek u ranijem periodu bio 20 do 25 kilograma po pčelinjem društvu, onda se vidi koliko je ova godina loša",  upozorio je Ninković.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Pčelarska sezona Pčelarski proizvodi Med Zakon o pčelarstvu IFAD program


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.