Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnice
  • 07.06.2020. 18:00

Kako pripremiti košnice za selidbu i transport?

Preseljenje je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku i može izazvati veliki stres kod pčela. Ona podrazumijeva dobru organizaciju za pripremu, utovar, transport, istovar i postavljanje košnica na novo mjesto.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 2.832
  • 43
  • 0

Mnogi će pčelari sa zadovoljstvom držati svoje košnice na jednome mjestu tijekom cijele godine, no suvremeno pčelarstvo okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti kojem većina proizvođača meda i teži, ne može se ni zamisliti bez selidbe pčela na više paša.

No, preseljenje je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku i može izazvati veliki stres kod pčela. Ona podrazumijeva dobru organizaciju za pripremu, utovar, transport, istovar i postavljanje košnica na novo mjesto, a naravno, prije svega najbitnije je pronaći dobru i odgovarajuću lokaciju.

Koja je najbolja udaljenost selidbe?

Selidba u krugu manjem od 3 km može predstavljati problem budući da pčele skupljačice poznaju krajolik u kojemu se nalaze i vraćat će se direktno natrag na prvobitno mjesto svoje košnice gdje će se skupiti u klupko na tlu jer nisu mogle pronaći svoju košnicu. 

Pčelarenje kao oprašivačka djelatnost pokazalo se unosnim poslom

Preseljenjem na veću udaljenost, primjerice na novo mjesto koje se nalazi izvan njihovog uobičajenog područja paše, pčele neće prepoznati i bez poteškoća će se same orijentirati.

Priprema košnice za selidbu

Dan prije premještanja potrebno je pregledati sve košnice da nemaju kakve pukotine ili otvore kroz koje bi pčele mogle izaći.

Navečer, kada pčele prestanu izletati, košnicu je potrebno dobro nadimiti kako bi se one nasisale meda i bile mirne prilikom utovara i transporta. Na leta košnice potrebno je staviti mrežu, papir na kojem se probuše rupe ili mokru spužvu kako bi dobivale zraka, a opet ne bi mogle pobjeći iz nje, piše Bee informed.

Pčele također trebaju vodu: Osigurajte im pojilice blizu košnice

Iako se selidba većinom obavlja netom prije mraka i u noći zbog nešto nižih temperatura, ako ih zbog nekoga razloga premještate danju, držite ih zatvorene prethodne noći i ne otvarajte košnicu dok ih potpuno ne preselite. Za vrijeme vrućeg dana, osigurajte im puno vode prskajući ih kroz gazu u redovitim razmacima.

Transport košnica

Prijenos košnice na novu lokaciju ili utovar na prijevozno sredstvo je osjetljiv dio i potrebno ga je obaviti uz što manje uznemiravanja pčela. Dobro je da taj posao obave bar dvije osobe, a pomoć kod transporta ovisno o samom terenu može biti u vidu transportnih kolica, bilo onih specijaliziranih za premještaj košnica ili običnih.

Otvoreni kombi ili manji kamion idealan je za selidbu jer se košnice tako lako prozračuju, a moguće ih je staviti i veći broj. Zbog mogućeg jačeg vjetra, potrebno ih svezati i na njih staviti kakav teži predmet (npr. ciglu).

Pčelarski radovi krajem svibnja i u lipnju

Istovar na željenu lokaciju također se treba obaviti sa što manje stresa za pčele, a kako navodi David A. Cushman, prije istovara ih je potrebno ostaviti barem pola sata da se smire kako ne bi došlo do naglog izleta, gubitka orijentacije i slično. 

Mala napomena, uvijek je potrebno kod pripreme za selidbu i samoga transporta nositi zaštitno pčelarsko odijelo!

Kako premjestiti košnicu na drugo mjesto možete pogledati i u videu:


Tagovi

Košnice Selidba Transport Odijelo Udaljenost Pčele Stres Voda Kombi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.