Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga "Iva" Posušje
  • 25.05.2019. 10:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Posušje

Kila meda po glavi stanovnika Posušja nije dovoljna za lokalno tržište

Prisutan je nedostatak meda u dovoljnoj količini za potrebe lokalnog tržišta i osjeća se da proizvedene količine nisu dostatne jer je potražnja za oko 50% veća od ponude. Zbog toga vrijedi raditi na unapređenju", kaže Ivan Milićević, predsjednik udruge "Iva" Posušje.

Foto: Depositphotos/izanbar
  • 171
  • 15
  • 0

Ivan Milićević, predsjednik udruge "Iva" Posušje, pčelarstvom se bavi posljednjih devet godina. Sa ovim se sektorom upoznao vodeći programe razvoja, a pčele su mu danas hobi. Iako se zbog obaveza drži stacioniranog pčelarstva, njegova velika želja je osnaživanje pčelarske zajednice u Posušju.  No, uz to se rodila strast i želja da širi pčelarstvo u svom kraju. Tome u prilog ide činjenica da je Miličević razvio zaštićenu inovaciju 'trajne osnove za saće', te nastoji dati svoj doprinos kroz tim udruge koji se širi i raste. 

Proizvedene količine nisu dostatne 

Udruga pčelara "Iva" Posušje je utemeljena prije dvadeset godina, a sa tadašnjih 14 pčelara danas je porasla na 44 aktivna člana od kojih je 5 žena, sa 2700 košnica. Posuški pčelari proizvode godišnje u prosjeku kilu meda po glavi stanovnika, a kažu da nemaju problem plasmana svojih proizvoda.

"Prisutan je nedostatak meda u dovoljnoj količini za potrebe lokalnog tržišta i osjeća se da proizvedene količine nisu dostatne jer je potražnja za oko 50% veća od ponude. Zbog toga vrijedi raditi na unapređenju", kaže Ivan Milićević.

Posuški prvašići dobit će teglicu domaćeg meda - započinje Program školskog mednog dana

U udruzi su ponosni na realizirane projekte razvoja i popularizacije pčelarstva, a posljednje aktivnosti realizirane kroz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta osigurali su novih 600 košnica i savremenu pčelarsku opremu, navodi Rama-Prozor.info

Cilj je uspostaviti izvozni plasman 

"Zajedno smo podigli profesionalnu razinu pčelarenja i kreiranja novih pčelarskih proizvoda, a pogotovo smo ponosni na više mladih pčelara koji su kroz ovaj projekt dobili snažnu stručnu i tehnološku podršku. Nabavili smo savremenu opremu za proizvodnju pčelinjeg otrova koja je također korisna za podmlađivanje. Testna proizvodnja je više nego ohrabrujuća i jako smo zadovoljni sa rezultatima ove proizvodnje. Predstoji nam da uspostavimo izvozni plasman ovog proizvoda koji je, nadamo se jedan od ključnih pčelarskih proizvoda na kojem će se bazirati buduća pčelarska poslovna samoodrživost i kvalitetna profitabilnost", dodaje Milićević.

Posuški pčelari proizvode med koji je iznimno kvalitetan, te se hvale činjenicom da na tom području imaju nezagađen okoliš iznimno bogat cvjetnom medonosnom florom, koja daje vrlo kvalitetan nektar. Zbog toga, žele nastaviti razvijati ovaj sektor.


Tagovi

Udruga Iva Posušje Ivan Miličević Med Potražnja Aktivni članovi

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...