Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grčko pčelarstvo
  • 07.06.2017. 09:00

Kineski med problem grčkih pčelara

Kotikas Dimitris, pčelar iz grčkog sela Litochoro koje se nalazi u podnožju Olimpa kaže da u Grčkoj pčelari mogu živjeti od kvalitetnog meda. Mada je kaže, u posljednje vrijeme i u njemu sve više nekvalitetnog kineskog meda.

Foto: Polly Dot / Pixabay
  • 840
  • 44
  • 0

Kotikas Dimitris, pčelar iz grčkog sela Litochoro koje se nalazi u podnožju Olimpa kaže da u Grčkoj pčelari mogu živjeti od kvalitetnog meda. Mada je kaže, u posljednje vrijeme i u njemu sve više nekvalitetnog kineskog meda.

Med od bora i biljke paliouri

Dimitris ima 250 košnica na kojima proizvede šest tona meda godišnje. Kada je riječ o sastavu, njegov med sadrži 60% bijelog bora, dok je ostatak od biljke paliouri, za koji tvrdi da daje vrlo kvalitetan šumski med.

Pčelarenje pod Olimpom specifično zbog klime

On objašnjava da Grčka ima najviše pčelara po kvadratnom kilometru u Europskoj uniji. Kotikas napominje da samo u Litochoru i okolini ima 400 pčelara, od kojih isključivo od pčelarstva živi njih 12. Ovaj pčelar svoje košnice neprekidno seli na pašu, a za pčelarenje pod Olimpom napominje da je vrlo specifično zbog klimatskih uvjeta.

Maloprodajna cijena 7-9 eura

Kada je riječ o cijeni meda ona se u Grčkoj u maloprodaji kreće od 7 do 9 eura, dok je cijena na veliko 4,5 eura. Dimitris se žali da grčki pčelari imaju problem s plasmanom meda. Kako tvrdi, najveću muku zadaje im nekvalitetni med iz Kine, koji se miješa sa domaćim i prodaje kao "grčki med".

Subvencije isključivo za velike proizvođače meda

Dimitris naglašava da u Grčkoj nema subvencija za pčelarstvo. On kaže da tamošnji pčelari od EU dobivaju poticaje od 10% na košnice, ali jedino ukoliko je pčelinjak registriran i pčelar ima mnogo košnica. On dodaje da pčelari koji imaju preko 150 košnica od EU dobivaju i određeni postotak goriva za njihovo seljenje.

Makedonska pčela omiljena zbog otpornosti i ekonomičnosti

Dimitris kaže da su ove godine pčelari u tom kraju imali mnogo gubitaka zbog oštre zime i varoe. Dimitris se opredijelio za makedonsku vrstu pčele, jer sa manje pčela ostvaruje veće prinose meda. Ova pčela troši manje hrane i pri tome je otpornija na bolesti.

Foto: Polly Dot / Pixabay


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.