Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 19.12.2022. 16:30

Kolike su potpore za intervencije u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana?

U javnoj raspravi je prijedlog pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Foto: Depositphotos/elesi
  • 2.655
  • 139
  • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi intervencija (koje zamjenjuju dosadašnje mjere) u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. pušten je u javno savjetovanje.

Kako stoji u prijedlogu pravilnika potpora za intervenciju Savjetodavne usluge, tehnička pomoć, obuka, informacije i razmjena najboljih praksi, uključujući umrežavanje, za pčelare i pčelarske organizacije dodjeljuje se za:

  • edukacije za zvanje pčelar, senzorski analitičar ili apiterapeut te za stručna predavanja i radionice organizirane od strane organizacija pčelara kao i za troškove prikupljanja informacija o pčelarima i njihovom načinu pčelarenja i
  • izradu i tisak informativnog materijala, izrada i održavanje mrežnih stranica, tisak i dostava stručnih časopisa, izrada sustava informiranja na platformama i sudjelovanje predstavnika pčelara na specijaliziranim pčelarskim i drugim skupovima.

Intervencija korisnicima omogućava povrat maksimalno do 100 posto prihvatljivog troška. U okviru podintervencije iz članka 11. točke a) ovoga Pravilnika prije mogućeg umanjenja minimalni iznos potpore po korisniku iznosi 133 eura, a maksimalni je sljedeći: za edukaciju pčelara za zvanje: pčelar, senzorski analitičar ili apiterapeut po programima u trajanju od minimalno 20 sati po završenom pojedinačnom stupnju edukacije, 400 eura. Za stručna predavanja i radionice održane u okviru tekuće godine koje organizira: udruga pčelara do 3.000 eura, savez udruga (županijski, nacionalni) do 10.000 eura te  za troškove operativnog prikupljanja i obrade podataka za Evidenciju za svaku intervencijsku godinu od 2024. do 2027., prema Strateškom planu, Hrvatskom pčelarskom savezu 100.000 eura.

Intervencijom Nabava dodjeljuje se potpora za kupovinu novih pomagala, pribora i opreme koja se koristi u pčelarskoj proizvodnji i uzgoju pčela. Prije mogućeg umanjenja minimalni iznos potpore po korisniku iznosi 133 eura, a prije mogućeg umanjenja maksimalni iznos potpore prema razredima je za 1 – 49 košnica 5.000 eura te 50 i više njih 15.000 eura.

Nadalje za Suzbijanje nametnika i bolesti u košnicama, naročito varooze dodjeljuje se potpora za nabavu odobrenih veterinarsko-medicinskih proizvoda koji se koriste u suzbijanju bolesti pčela te kiselina koje se koriste za tretiranje protiv varooze. Maksimalni iznos po košnici iznosi 4,50 za konvencionalne pčelare te 5,20 eura za ekološke pčelare.

Za potporu za intervenciju Racionalizacija selećeg pčelarstva prihvatljivi su troškovi nabave nove opreme, a maksimalan iznos je 15.000 eura dok je za troškove provedbe organizacije smještaja selećih pčelinjaka 50.000 eura.

Intervencijom Očuvanje ili povećanje postojećeg broja košnica, uključujući uzgoj pčela dodjeljuje se potpora za: prodaju selekcioniranih matica pčela I laboratorijske analiza uzoraka pčela iz uzgojnih zajednica u svrhu selekcije. Jedinični iznos potpore po selekcioniranoj matici pčela iznosi 7,96 eura ili maksimalno do prodajne cijene matice, ako je manja od 7,96 eura. Dok po laboratorijskoj analizi uzoraka pčela iznosi maksimalno osam erua po uzorku. "Ukupan trošak potpore po laboratorijskoj analizi po uzorku pčela ne smije premašiti troškove korisnika", stoji u prijedlogu pravilnika.

Dodatne intervencije koje uključuje ovaj pravilnik su:

  • Podrška laboratorijima za analizu pčelarskih proizvoda, gubitaka pčela ili pada produktivnosti i tvari potencijalno toksičnih za pčele
  • Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu istraživačkih programa u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda
  • Promocija, komunikacija i marketing, uključujući aktivnosti praćenja tržišta i aktivnosti usmjerene posebno na podizanje svijesti potrošača o kvaliteti pčelarskih proizvoda

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 26.12.2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Javno savjetovanje Provedba intervencija Pčelarstvo Strateški plan Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo