Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varooza
  • 23.07.2022. 13:30

Kontrola varooze listovima rabarbare?

Nije novina kako pčelari isprobavaju najrazličitije dostupne alternativne metode kontrole, ali i suzbijanja varooze pčela. Poljaci Ann i Maciej Winiarski posegnuli su za rabarbarom.

Foto: Depositphotos/Bubushonok
  • 1.826
  • 65
  • 0

Brojne su alternativne metode suzbijanja varooze pčela diljem svijeta. 

Tako u članku časopisa Beekeepers Quarterly br. 127 piše kako su pčelari Ann i Maciej Winiarski u Poljskoj koristili rabarbaru (Rheum rhabarbarum) kao učinkovitu metodu kontrole grinje varoe u svojim košnicama.

Kako su koristili ili kako koriste ovu, svima nama poznatu biljnu vrstu koja u sebi sadrži oksalnu kiselinu - onu koja šteti varoi, ne i pčelama?

Listovi rabarbare, naime, imaju prirodnu nisku dozu te kiseline koja se može koristiti bilo kada na pčelinjaku za kontrolu varoe bez oštećenja pčela ili dekontaminacije meda. Kažu, stavlja se lišće, zajedno sa svojim zdrobljenim stabljikama između plodišnog i medišnog nastavka. Pčele radilice će potom početi raditi na uklanjanju lista. Samo stanje, temperatura i vlažnost unutar košnice omogućuju toj biljci opstanak. List se ne isušuje već se oslobađa oksalna kiselina u plinovitom obliku koja zatim cirkulira samom košnicom. 

Tijekom lipnja do kolovoza pčelari su, kako navode u članku, dodavali listove rabarbare u svih svojih 70 kolonija pet puta tijekom tog razdoblja i pratili rezultate pomoću kontrolne ploče na podnici. Ustanovili su kako je pad grinje veći od prirodnog otprilike između 2-7 puta.

Članak se osvrće i na dobre rezultate ove metode koje je proveo i Nacionalni institut za veterinarska istraživanja. Isparavanje samih para oksalne kiseline unutar plodišta i legla pomoglo je u kontroli razine varoe u kritičnom trenutku kada su pčele vrlo ranjive.

Pripreme za ljetni tretman varooze pčela - kako spriječiti širenje bolesti?

Dakle, imate li rabarbare negdje u pčelinjaku ili vrtu, uz ostale pogodnosti koje nudi ta biljka, može vam poslužiti i za mali eksperiment ekološkog suzbijanja varoze pčela.

Nije novina kako pčelari isprobavaju najrazličitije dostupne alternativne metode kontrole, ali i suzbijanja ove bolesti. U Poljskoj tretiranje kolonija tijekom svibnja i kolovoza kemikalijama nije dopušteno. Pčelari se u suprotnom suočavaju s kaznama i zabrane prodaje pčelarskih proizvoda.

Rabarbara – zaboravljeno povrće idealno za polusjenovite dijelove vrta

Budući da tijekom četiri ljetna mjeseca mogu koristiti samo biološke metode za kontrolu varoe, ne čudi da su se okrenuli i ovoj metodi. 


Tagovi

Varooza Grinje varoe Suzbijanje Alternativne metode Oksalna kiselina Pčele


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]