Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa košnica
  • 28.04.2019. 07:30

Krađa košnica - kako je može spriječiti suvremena tehnologija

Ako je košnica premještena na neko drugo mjesto, pčelari primaju obavijest putem mobitela i mogu pratiti njeno kretanje. Uređaj košta oko 200 dolara, plus godišnja pretplata.

Foto: Gordana Nastić
  • 5.413
  • 297
  • 0

Kada je stotinu ukradenih košnica pronađeno u voćnjaku badema u Kaliforniji, detektivi su uhitili pčelara koji je ondje čuvao košnice, ali su imali problem proaći zakonite vlasnike.

O čemu je riječ? Kalifornija je poznata po uzgoju badema za što je potrebno više od 1,5 milijuna kolonija pčela za oprašivanje, a pčelarima se u prosjeku plaća 171 dolar po košnici za usluge oprašivanja. Zahvaljujući velikoj potražnji i povećanju naknada, pčelari vide potencijal zarade kradući košnice i iznajmljujući ih za oprašivanje, navodi ModernFramer

Krađa košnica u Južnoj Kaliforniji

Iako ne postoji nacionalna statistika, državne institucije širom južne Kalifornije dobivale su izvješća o ukradenim košnicama tijekom veljače i ožujka, kada je vrhunac sezone oprašivanja badema.

Neki pčelari oboje svoje košnice ili urezuju serijske brojeve u drvo, međutim oznake je jednostavno ponovo prefarbati ili izrezbariti. Zato su se u posljednje vrijeme pojavili novi visokotehnološki alati za praćenje ukradenih košnica.

GPS sustav za košnice kao rješenje 

Ellie Symes, izvršna direktorica tvrtke "The Bee Corp", naučila je nešto više o postojanju potrebe uređaja za praćenje ukradenih košnica na sastanku Državne pčelarske asocijacije u Oregonu, 2017. godine. Nekoliko pčelara obratilo joj se s pitanjem bi li mogla razviti rješenje koje bi se baziralo na GPS sustavu koje će pratiti ukradene košnice.

"Pčelarstvo je skupo zanimanje i ove krađe imale su veliki utjecaj na pčelare“, istaknula je. "Skrivanje GPS uređaja u košnici je zastrašujuće. Slično je s postavljanjem alarma ispred kuće - potencijalni lopovi znaju da se kretanje košnica može pratiti", dodaje Ellie. 

Obavijest stiže na mobitel

Policija na Novom Zelandu uspješno je uhitila kradljivce košnica, zahvaljujući uređaju za praćenje koji je kreirao MyApiary. Uređaj omogućava pčelarima da upravljaju košnicama i tako vode policiju pravo do lopova.

Ako je košnica premještena na neko drugo mjesto, pčelari primaju obavijest putem mobilnog telefona i mogu pratiti njeno kretanje. Uređaj košta oko 200 dolara, plus godišnja pretplata.

Pčelari se suočavaju i s većim problemima

Iako je zabranjeno u svakoj košnici ugraditi ovaj tzv. tragač, njihova upotreba na svakih 30 košnica, često je dovoljna da spriječi lopove. Razlog za ove konkretne mjere je taj što nije ukradena samo jedna ili eventualno dvije košnice nego lopovi ukradu sve košnice u pčelinjaku. 

Symes vjeruje da je ovaj uređaj dovoljno mali da se ugradi u košnicu, što otežava lopovima njegovu detekciju (teže ga je pronaći). Za sada, njena tvrtka ne planira razvijanje novog uređaja protiv krađe. "Krađa pčela ljuti čitavu industriju, ali je li problem dovoljno veliki da se isplati razviti novu tehnologija za njegovo rješavanje“, pita se Symes.

Definitivno postoje i drugi, veći problemi, s kojima se suočavaju pčelari.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Krađa košnica Tehnologija Pčelari My Apiary Oprašivači


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.