Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 10.12.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Sibinj

Krešimir Lesan: Toplo vrijeme utjecalo je na rezervnu hranu u košnicama

Ovaj je pčelar prije sedam godina startao sa svega tri košnice. Danas ih ima stotinjak

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.760
  • 85
  • 0

Do prije nekoliko tjedana svjedočili smo više proljetnom nego jesenskom vremenu što je značajno utjecalo na pčelinje zajednice koje su uzimljene. Takvo ih je vrijeme zbunilo, potvrđuje pčelar Krešimir Lesan iz Sibinja za Slavonskobrodsku televiziju.

"Bilo je dosta lijepih dana i suho. Izlazile su van, letjele su. Situacija se smirila i nadamo se da će biti dobro. Hrane u košnicama ima", izjavio je. Iznadprosječno toplo vrijeme utjecalo je na spremljenu rezervnu hranu u košnicama, a on ističe, pčele se zazimljuju na oko 15 do 20 kg meda.

"Kada je temperatura niža manja je i potrošnja hrane. Čim u siječnju i veljači krene lijeska pčela kreće s leglom i tu se povećava količina utrošene hrane", napominje. Kako kaže, on je pčele vozio na ispašu suncokretom, a jedan dio meda je vrcao dok je drugi ostavljao njima. "Treću godinu tako radim i nemam problema s prezimljavanjem što se tiče hrane", dodaje.

Blagim zimama svjedočimo unazad nekoliko godina, a i sami pčelari su svjesni klimatskih promjena. "Unazad par godina nema ili bude jako malo snijega zato pčele kreću ranije s leglom i troše se", kaže ovaj pčelar dodavši da bi bilo idealno da bude mjesec dana snijega da ove životinje miruju.

Pčelarima do kraja godine preostaje još jedan tretman oksalnom kiselinom protiv varoe, najvećeg pčelinjeg parazita. "Pčele su trenutno u kubetu (skupljene u oblik nalik lopti), a u sredini im je najtoplije. Ove koje su s vanjske strane lagano se kreću i ulaze u sredinu. Tako temperatura prelazi s jedne na drugu. Dakle, svojim kretanjem održavaju temperaturu", pojasnio je.

Ako ih diramo napominje da tada postaju nervozne, a samim time pada i temperatura u košnici. Ovaj se pčelar u ovu djelatnost upustio 2015., a startao je sa svega tri košnice. Danas se u njegovu pčelinjaku broji njih stotinjak.

Kaže da je ova godina po pitanju meda bila dobra. No, tu je izazov poskupljenja. "Cijene materijala za pčelarstvo rastu značajno, a tome moramo prilagoditi i one meda kako bi bili u plusu", zaključuje.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Krešimir Lesan Pčelarstvo Pčele Prezimljavanje Hrana Med


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/