Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoren centar
  • 23.09.2022. 09:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Livanjski med dobio jedinstvenu etiketu

Ova regija je vrlo karakteristična, budući da se pčelinjaci nalaze na području koje je spoj mediteranske i kontinentalne klime i obiluje medonosnim biljkama

Foto: Muslim Aid Association
  • 274
  • 42
  • 0

U Livnu je otvoren pčelarski centar i održana promocija karakterističnog vizualnog identiteta ambalaže meda s područja livanjskih kraških pašnjaka. Pčelari su dobili priliku da svoj med prodaju pod nazivom "Med livanjskih kraških pašnjaka", koji je po svojoj strukturi i poziciji jedinstven u Evropi.

To ističe i Mirando Šperac, predsjednik Udruge "Li-Vrisak" i profesionalni pčelar koji navodi da je ova regija je vrlo karakteristična, budući da se pčelinjaci nalaze na području koje je spoj mediteranske i kontinentalne klime i obiluje medonosnim biljkama.

"Sada imamo i razlog više za bavljenje pčelarstvom jer će pčelari koji su članovi udruženja nakon obavljenih fizikalno-hemijskih i bioloških analiza na svojim teglama moći koristiti i vrlo karakterističnu markicu, koja će proizvode od meda s ovih područja učiniti vrlo prepoznatljivim. Pored toga, na ovaj način naše potrošače štitimo od lažnog meda", rekao je Šperac.

Dvogodišnji projekat

Pčelarski centar u Livnu rezultat je dvogodišnjeg projekta kojeg "Muslim Aid Association" realizira u suradnji s Gradom Livnom i Udrugom pčelara "Li-Vrisak".

"Projektom smo željeli uključiti sve one koji proizvode med, ali i one koji ga vrlo rado vole konzumirati. Prepoznali smo udruženja pčelara kao ključne faktore sigurnosti proizvodnje i prometovanja meda u lokalnim zajednicama i u skladu sa time ih tehničko-tehnološki osnažili kroz donaciju linija za proizvodnju satnih osnova i punionice meda, ali i kroz razvoj karakteristične ambalaže", navela je Edina Šehić-Saliji, direktorica Muslim Aid Association.

Prethodno su za deset mladih pčelara, donirali 100 pčelinjih društava i kroz proces edukacija i mentorstva osnažili ih da sami počnu pčelariti. 

Zajednički pogoni

Gradonačenik Livna Darko Čondrić kazao je kako je za Gradsku upravu od iznimne važnosti pomagati pčelare s livanjskog područja, budući da je ovo područje koje je svojim položajem i bioraznolikošću vrlo karakteristično za proizvodnju meda.

Naveo je kako je ovo još jedan u nizu projekata koje Gradska uprava realizira s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

"Osnovni cilj ovoga projekta i otvaranje ovoga pčelarskog centra je omogućavanje pčelarima da imaju zajedničke pogone za preradu voska i punjenje meda. S tim u vezi, smanjit ćemo i reducirati njihove troškove, a unaprijediti njihovo poslovanje", zaključio je Čondrić.


Tagovi

Pčelari Pčelarski centar Livno Med Darko Čondrić Edina Šehić-Saliji Mirando Šperac Li-Vrisak Muslim Aid Association


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.