Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi meda
  • 05.07.2021. 14:00

Loša pčelarska sezona odrazila se i na cijene - med skuplji ove godine

Pčelarima ostaje da probaju i sa livadskom pašom, ali to svako neće puno promijeniti ovogodišnje prinose meda.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 178
  • 218
  • 0

Ova pčelarska godina jedna je od najlošijih za domaće proizvođače pa se u skladu s tim očekuje i da će prinosi biti izuzetno niski. 

Iz Saveza udruženja pčelara RS kažu da je glavni mjesec za paše maj, ali kako je on bio kišovit, pčele nisu mogle iskoristiti ništa iz prirode. "Bagrem nam je propao, a nakon njega slijedi bagremac koji je puno kasnio", rekao je za Srnu Damir Barašin, predsjednik Saveza. 

Prema njegovim riječima, proizvođačima ostaje da pokušaju i sa livadskom pašom, ali da svako neće doći do nekih značajnijih promjena kada su u pitanju ovogodišnji prinosi meda u RS. 

Kod nas su najmedonosnije biljke bagrem, bagremac, lipa i kesten. Međutim, kako kaže Barašin, izazov predstavlja to što su rana proljeća izuzetno topla, gdje se ovi insekti dobro razviju u aprilu, ali zato im je paša propala zbog nepovoljnih vremenskih prilika u maju.

Kao posljedica i blaži skok cijena ?!

Poljoprivrednici kažu da ne pamte ovako loše sezone iz svog dosadašneg iskustva, a da su posljednje tri do četiri bile zaista katastrofalne. Očigledan problem su sve izraženije klimatske promjene zato što izostaje medenje biljaka. 

"Ova sezona je veliki izazov svim pčelarima u Republici Srpskoj po pitanju uzimljavanja", naglasio je Baraš.

Kao posljedica ovakvog stanja, došlo je do blažeg skoka cijena, u odnosu na prije dvije sezone. Tamo gdje je med koštao 15, sada mu je cijena 16 KM ili je sa 16 poskupio na 17 KM, istovremeno cijene u Herecegovini za ovaj pčelinji proizvod su ustaljene i iznose od 18 do 20 KM za jedan kilogram.  

On je takođe podsjetio da je svake godine zbog bolesti varoe i američke gnjiloće, očigledno uginuće pčelinjih zajednica zbog čega će Savez u predstojećem periodu više pažnje posvetiti edukaciji mladih koji se bave ovom proizvodnjom.

Med se traži na sve strane - nema ga bukvalno ni kilogram!?

Kako smo prije par mjeseci pisali, med se u istočnoj Hercegovini sve teže može pronaći a kao uzrok tome, proizvođači ističu lošu sezonu, ali i povećanu potrošnju izazvanu pandemijom korona virusa. 

Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje pčelara "Leotar", iz Trebinja, oni koji su imali zalihe od prije dvije do tri godine ispraznili su svoje kante, prije svega zbog loše 2020. za pčelare u tom dijelu BiH. "Drugi razlog je ova velika svjetska pošast koja je prouzrokovala veću prodaju nego što je bila inače jer se imunitet jača pčelinjim proizvodima", naglasio je za Agroklub Obrad Ninković, predsjednik "Leotara", napominjući da su svi rasprodali cjelokupne količine meda koje su imali u zalihama.


Tagovi

Domaći pčelari Bagremova paša Loša pčelarska sezona Cijene meda Edukacija pčelara Medenje biljaka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !