Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra godina
  • 04.12.2022. 16:30
  • Krapinsko-zagorska, Radoboj

Marijan Škrlec otkrio tajnu šampionskog bagremovog meda

Njegov med završio je i u rukama najvećeg otkupljivača u njemačkom Bremenu.

Foto: Depositphotos/ kostik2photo, I. Barišić
  • 1.877
  • 108
  • 0

Marijan Škrlec iz Radoboja kraj Krapine okitio se laskovom titulom šampiona za bagremov med na 27. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj. Nije mu ovo prva nagrada. Njegovi medovi često su proglašavani šampionima, okićeni zlatom. Ovaj Zagorac koji danas ima 350 košnica, s pčelarstvom se počeo baviti, reći će, još od malih nogu. 

"No, intenzivno sam u pčelarstvu od 2004. godine, kada sam počeo s kontejnerima, selenjem", opisuje svoje početke.

Protekla je godina bila dobra, u nizu od nekoliko loših, pa se, kaže, konačno nešto uspjelo izvrcati i zaraditi. Pčelarstvu su, dodaje, stigla teška vremena jer ih nekoliko godina nije zaobišao ni mraz. Ovogodišnja proizvodnja na njegovom obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu penje se na sedam tona meda. Najveće glavobolje pčelarima, pak, dodaje zadaje uvoz i nelojalna konkurencija.

"Uvozi se svašta, ono što se zove med, ali to nije. Koliko mi je poznato, većinom je to iz Kine. S uvozom se možemo obračunati jedino kvalitetom", objašnjava.

Ovaj nagrađivani pčelar kaže kako su hrvatski medovi vrlo dobri, usudio bi ih se proglasiti i među najboljima na svijetu. Iako vrijedi, hrvatski med u Europi teško je prodati po 4,5 eura. 

"Hrvatska i ovaj regionalni bazen imaju vrhunske medove kojima jedna Kina, SAD i Europa ne mogu konkurirati", objašnjava Škrlec koji svoje medove najviše prodaje na kućnom pragu, ali dio završi u izvozu, u Sloveniji i Austriji. 

Nema poljoprivrede, a onda ni pesticida 

Ističe kako su za kvalitetan med potrebne čisti sastojci, a oni ih u Zagorju imaju. "Na žalost nema poljoprivrede, pa onda ni pesticida što je jedan plus", dodaje. 

Njegov med završio je i u rukama najvećeg otkupljivača u njemačkom Bremenu od kojega mu je stigao i dopis s pitanjem 'zašto nisu u ekološkom pčelarstvu' jer bi im se med po svim analizama mogao svrstati upravo u tu kategoriju.

Marijan Škrlec s bagremovim medom odnio laskavu titulu šampiona

Iako Škrlecima ovo nije prva nagrada, itekako im dobro dođe. Šampionski med prodavat će po cijeni od 10 eura što smatraju potpuno korektnim, a s njom će se, kako kažu, za uvjete na hrvatskom tržištu uspjeti pokriti. 

"Troškovi ulaganja u pčelarstvo u trenutku inflacije su narasli za 30 posto, cijene su toliko skočile zadnjih godina. Za uspostavu pčelinje zajednice troškovi su oko 2.000 kuna", tumači Marijan navodeći kako će zbog sveopćeg povećanja cijena i cijena njihova meda narasti s dosadašnjih 65 kuna na 75 kuna odnosno 10 eura. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Med Pčele Marijan Škrlec Pčelarstvo


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)