Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matična mliječ
  • 24.11.2020. 15:00

Matičnu mliječ uzimajte od provjerenih pčelara jer je nestručno rukovanje čini štetnom

Stvaraju je mlade pčele radilice, a nutricionisti smatraju da je savršena hranjiva namirnica. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, ona je i izuzetno ljekovita.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 459
  • 108
  • 0

Matična mliječ je izvanredan pčelinji proizvod koji se dobiva direktno iz košnice. Sadrži mnogobrojne korisne tvari koje izuzetno povoljno djeluju na ljudski organizam. Nutricionisti za nju kažu da je najbolja namirnica koja nas hrani, liječi i oporavlja cijelo tijelo.

Proizvod mladih pčela radilica

Nastaje kao produkt mladih pčela radilica. One proizvode matičnu mliječ od peludi, cvjetnog nektara i vode i izlučuju je kroz svoje žlijezde. Osnovna namjena ovog pčelinjeg proizvoda je ishrana matice. Obične radilice ne jedu matičnu mliječ i žive tek nekoliko mjeseci. Za razliku od njih pčelinja matica živi preko pet godina zahvaljujući upravo matičnoj mliječi. To govori kakvo je njeno djelovanje na zdravlje i dugovječnost. Po sastavu je kremasta, gusta tekućina mliječno bijele boje.

Zbog čega je matična mliječ tako cijenjena?

Također je bogata mnogim korisnim i ljekovitim tvarima. Sadrži minerale, mnogobrojne aminokiseline, ugljikohidrate, tvari slične hormonima, bjelančevine i brojne druge. U njenom sastavu mogu se pronaći svi vitamini, a odlikuje se posebno visokim udjelom vitamina B5 i B6, za koje se smatra se da je najveći u odnosu na sve druge namirnice.

Malo je riječi koje bi opisale svu njenu ljekovitost. Međutim, kada je kupujete, neka to bude od provjerenih pčelara. Na njenu kvalitetu i ljekovitost djeluju razni faktori. Vrlo je važno poznavati: starost, područje pčelarenja, kako je sakupljana, čuvana i kako se upotrebljava. Svi ti podaci su pokazatelji radi li se o kvalitetnom proizvodu. Matična mliječ je osjetljiva namirnica i pčelar treba imati znanje i iskustvo u sakupljanju i čuvanju. Nestručna manipulacija rezultirat će nekvalitetnim pa čak i štetnim proizvodom.

Višestruka korist njenog korištenja

Ona osigurava miran san, smiruje nervozu, jača organizam i poboljšava imunitet. Kod sportaša i bolesnih, pomaže kod oporavka. Pomaže u eliminaciji slobodnih radikala i raznih otrova iz organizma. Smanjuje probleme tijekom meno i andropauze. Koristi se kod problema s raznim oboljenjima, od neuroze pa do tumora. Onkološki pacijenti lakše podnose kemoterapiju i zračenja. Kao i sve prirodne preparate i nju je preoporučljivo koristiti u dogovoru sa svojim liječnikom.

Pandemija povećala prodaju domaćeg meda u nikada lošijoj godini za pčelare

Jedan od načina primjene je da se pomiješa sa medom i tako se iskoristi ljekovito djelovanje oba pčelinja proizvoda. Zatim se može nakapati direktno ispod jezika. Na taj način se brzo apsorbira i ulazi direktno u krvotok. Također se može koristiti otopljena u 20% ili 40% alkoholu u vidu tinkture.

Različite su mogućnosti upotrebe matične mliječi, a danas postoje i mnogobrojni proizvodi na njenoj bazi. U prodaji se mogu pronaći razni sirupi, mješavine sa medom, ljekovitim biljem, razne tinkture, bombone, kreme i brojni drugi


Tagovi

Matična mliječ Pčele radilice Pčela matica Provjereni pčelari Ljekovito djelovanje Pčelarski proizvod Ljekovito bilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]