Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo i voćarstvo
  • 25.06.2021. 09:00
  • Krapinsko-zagorska, Desinić

Matija Mlakar sjedinio svoju ljubav prema pčelarstvu s obiteljskom proizvodnjom lješnjaka

Matija je srednjoškolsku ljubav prema pčelarstvu naumio pretvoriti u ozbiljan posao. Danas brine o 20 košnica i ima velike planove za obiteljsko imanje

Foto: Arhiva OPG Mlakar
  • 1.543
  • 723
  • 0

Matija Mlakar iz Desinića svoju prvu zajednicu pčela hvata spontano postavivši par nastavaka na obiteljsko gospodarstvo. Nedugo nakon toga pojavljuje se prvi roj, te njegova pčelarska avantura započinje.

Priča kreće već u srednjoj školi 2012. godine kada mu se pružila prilika pohađati izvannastavnu aktivnost "obrazovanja za pčelare", koju je vodio sada već umirovljeni profesor Nikola Kezić.

"Kako sam imao višak slobodnog vremena, odlučio sam svoje vrijeme uložiti u dodatno obrazovanje", otkriva nam Matija, koji je u poljoprivredi od malih nogu.

Nepovoljna godina

Danas Matija završava diplomski studij voćarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i brine o 20 zajednica na obiteljskom gospodarstvu 'OPG Mlakar' u Desiniću. Pčelarstvo prije svega gleda kao užitak kojeg u bližoj budućnosti želi pretvoriti u ozbiljniji prihod.

Govori nam kako kroz pet godina planira uložiti u seleći pčelinjak veličine do 40 zajednica. "Sad ovisim o jednoj do dvije paše godišnje i još uz ovakvu promjenu klime, mislim da je to jedina opcija", kaže, kako bi i pčele i on bili zadovoljni.

S obzirom da mu to nije glavni izvor prihoda, na prvo mjesto stavlja pčele i ne planira vrcati med. "Ove godine ja hranim njih ako će biti potrebe", uz smiješak dodaje i nastavlja kako je sezona izuzetno slaba.

"Sada mi je najbitnije da, kao i prošle godine, pčele spremno dočekaju zimu", zaključuje.

Sinergija pčela i lijeske

Osim što uzgaja pčele, Matija i njegova obitelj uzgajaju lijesku još od 2008. godine te sjedinjuju najbolje od oba proizvoda. Tako se kod njih osim meda i lješnjaka mogu još pronaći i lješnjaci u medu i prženi lješnjaci u medu, vrlo popularni kod turista.

Matija i njegova obitelj su savjesni pčelari, pa svu zaštitu u uzgoju lijeske provode u kasnim popodnevnim ili noćnim satima, kako ne bi ugrozili svoje ili tuđe pčele.

Lijeska je ove godine nastradala od mraza

Na žalost, uz slabu pčelarsku sezonu, bilježi štete i na lijeski. Procjenjuje, naime, kako je pretrpjela 40 postotne gubitke uzrokovane mrazom.

No, uvijek optimističan, govori kako ga to ne obeshrabruje, jer: "Fala Bogu nemamo ni jedan kredit tako da ćemo pregrist' i taj gubitak".

Budućnost na obiteljskom imanju

Bez obzira na nešto slabije godine i specifičnosti koje nosi poljoprivredna proizvodnja, plan mu je po završetku studija preuzeti OPG, te se prijaviti za poticaje s obzirom da je mlad i obrazovani poljoprivrednik.

Sredstva bi, naravno, uložio u mehanizaciju i širenje ukupne proizvodnje.

Matija se definitivno vidi u poljoprivredi, ali isto tako smatra kako se ništa od toga neće ostvariti preko noći. "Vodim me misao mog oca koji mi i dan danas govori kako ne radi to zbog sebe, već radi mene", zaključuje na kraju.


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Mlakar Desinić Med Uzgoj lijeske Lješnjak Pčelarstvo Matija Mlakar Hrvatsko zagorje


Autor

Filip Pomper

Više [+]

Inženjer animalnih znanosti i student diplomskog studija genetike i oplemenjivanja životinja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Pčelar hobist.