Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10. Međunarodni pčelarski sajam
  • 08.02.2014. 14:35

McCabe: Europa ima što učiti od hrvatskih pčelara

Na 10. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu najavljena je potpora hrvatskim pčelarima i od strane državnih institucija

  • 651
  • 88
  • 0

"Pčelarstvo je jedan od rijetkih sektora Hrvatske poljoprivrede u kojem imamo pozitivnu vanjsko-trgovačku bilancu i u kojem se bilježi rast. Država će stati iza pčelara jer su oni primjer dobre prakse, što se zajedničkom suradnjom može napraviti u jednom sektoru", naglasila je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol na otvaranju 10. međunarodnog pčelarskog sajma i prvom u EU na Sajamskom prostoru Gudovac. Pčelari od države mogu očekivati potporu u obliku 60 posto povrata od investicija.

Snježana Španjol

Ovo su pozitivne vijesti za sektor koji je privukao značajnu brojku pojedinaca koji su ostali bez posla tijekom dugogodišnje gospodarske krize u Hrvatskoj. "Mi ćemo podržati prodaju na kućnom pragu. Europska komisija odobrila je nacionalni program potpore za sektor pčelarstva prošle godine u iznosu od 18 milijuna kuna. Pronaći ćemo i dodatna sredstva kroz Program ruralnog razvoja da uložimo u pogone za preradu i sve ono što pčelarima treba", rekla je Španjol.

Pohvale domaćim pčelarima stižu i iz EU koje je u Gudovcu prenio predsjednik Europske komisije Apimondije Philip McCabe. "Pčelarstvo u Hrvatskoj je vrlo dobro organizirano i mi imamo što naučiti od hrvatskih pčelara. Hrvatska je sada član EU.

Phillip McCabe

Vrlo je važno da pčelari budu organizirani i zajedno djeluju jednim jakim glasom. Da bi to učinili moramo zajednički formirati politike koje ćemo prezentirati Europskom parlamentu", rekao je McCabe.

Dok pčelari zapadne Europe gledaju na naše pčelare kao izvor znanja, za to vrijeme i mi kod kuće moramo riješiti neke probleme. Prvenstveno se to odnosi na edukaciju brojnih novih pčelara, kako bi se u budućnosti pčelarilo jakim zajednicama i konkretno spriječio grabež pčela. Takve planove ima saborski zastupnik i pčelar Vladimir Bilek kojeg mnogi pčelari vide kao novog predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza. Donosimo i galeriju slika koju možete naći ispod teksta.


Tagovi

Phillip McCabe 10. Međunarodni pčelarski sajam Vladimir Bilek Snježana Španjol Gudovec Potpora države Izvoz meda Program ruralnog razvoja Prodaja na kućnom pragu Dobra praksa Povrat investicija Suradnja


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.