Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski med
  • 29.11.2018. 15:00

Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci i s jedinstvenim brojem pčelara koji ga je proizveo

Prvu nacionalnu staklenku medom je u Kući meda u Županji napunio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.462
  • 168
  • 0

Domaći med od danas je u nacionalnoj staklenki. Prvu nacionalnu staklenku medom je u Kući meda u Županji napunio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Iz Županje je, pak, naglasio da će od danas domaći med moći lako prepoznati i neće biti mjesta zabuni. "Korištenje staklenke smo povezali sa sustavom označavanja Med hrvatskih pčelinjaka, tako da će na svakoj staklenci biti i jedinstveni broj putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar proizveo med. Kontrolu korisnika Nacionalne staklenke za med radi Hrvatski pčelarski savez i nadležne inspekcijske službe, a svatko tko se ogriješi o pravila dobit će dvogodišnju zabranu upotrebe nacionalne staklenke i njegov će identitet biti javno objavljen. Na ovaj način sve zainteresirane strane imaju koristi. Pošteni pčelari imaju zaštitu svog proizvoda, potrošači znaju da kupuju najbolji med, a država ima punu kontrolu i može jamčiti kvalitetu i podrijetlo", rekao je Tolušić. 

Jedinstveni broj svakog pčelara 

Naime, od sad na stranici Hrvatske poljoprivredne agencije možete provjeriti čiji ste točno med kupili. I to ovdje

Kroz jedinstveni broj otisnut na staklenci možete provjeriti podatke proizvođača

Podsjećamo, pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici.

Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom. Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci!

Ministar Tolušići sastao se u Županji i s gradonačelnikom Davorom Miličevićem s kojim je razgovarao o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, mogućnostima Programa ruralnog razvoja i perspektivom poboljšanja uvjeta poljoprivredne proizvodnje u županjskom kraju. Nakon sastanka su zajedno obišli tvornicu kombajna Same Deutz Fahr, a potpredsjednik Vlade RH kasnije je otvorio Reciklažno dvorište čija je izgradnja s 3,4 milijuna kuna sufinancirana sredstvima Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija“, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Program ruralnog razvoja

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je ugovoreno projekata iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 635 milijuna kuna, a samo iz mjera 4 i 6 Programa planirano je novo zapošljavanje 208 osoba. Veseli me da su se čak 72 mlada poljoprivrednika javila na natječaj za mlade i da su dobila sredstva za povećanje svojih proizvodnih kapaciteta, a sredstva je dobio i identičan broj malih poljoprivrednih proizvođača. Mali i mladi u Vukovarsko-srijemskoj županiji zajedno su povukli više od 35 milijuna kuna.

Reciklažno dvorište koje sam danas otvorio ovdje u Županji, ali i tvornica kombajna koju sam obišao daju mi garanciju napretka i prosperiteta ovog kraja. Ovdje imamo ljude s idejama i voljom da ih ostvare koristeći sredstva EU fondova. Njihove ideje rezultiraju novim radnim mjestima, novim dobrim pričama i daju ljudima razlog za vjeru u budućnost. Samo tako nastavite, a za savjet i pomoć naša vrata su vam uvijek otvorena", naglasio je Tolušić u Županji. 

Inače, nakon što je danas boravio u Županji, ministar će sutra s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem u Ministarstvu poljoprivrede potpisati ugovor o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kaprije u vrijednosti od 500.000,00 kuna.

Tim sredstvima će se obnoviti zgrada uljare, nabaviti strojevi za preradu maslina te obnoviti i urediti zavičajni muzej za maslinarstvo i ribarstvo na otoku Kapriju. Uljaru će koristiti tamošnji poljoprivrednici, maslinari, okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara.


Tagovi

Med Tomislav Tolušić Nacionalna staklenka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]