Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski med
  • 26.11.2018. 11:20

Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci!

Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Foto: Pixabay/DebraBolding
  • 1.809
  • 381
  • 0

Da ste doista kupili domaći, hrvatski med, a ne kineski ili mješavinu kineskog i meda iz EU i tko zna koju varijantu meda kakve nam tržište nudi - odsad će biti još jasnije. Naime, domaći med pakiran u nacionalnu staklenku za med uskoro će se naći na policama hrvatskih trgovina.

"Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici. Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom. Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Nacionalna staklenka za med

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama Pravilnika o medu, med mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom "zemlja podrijetla Hrvatska“. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom "Med hrvatskih pčelinjaka“ u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Kako je izjavio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, prosječna potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj je dva kilograma, a 8 tisuća pčelara s 450 tisuća pčelinjih zajednica godišnje proizvede više od 9 tisuća tona meda.

Svaki će prvašić dobiti staklenku meda u sklopu projekta Školski medni dan

"Na slobodnom tržištu kakvo je naše, može se naći i meda iz cijelog svijeta. No, kako u cijeloj toj ponudi prepoznati domaći hrvatski med? Iako stalno podsjećamo potrošače da čitaju deklaracije i informiraju se prije kupnje, uskoro će svaka dvojba o podrijetlu meda biti otklonjena jer će nacionalna staklenka za med biti lako prepoznatljiva. Pčelari su još jednom pokazali da dobra organizacija i suradnja daju izvrsne rezultate", kaže ministar.

Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije:

  • 720 mL - 900 grama 
  • 580 mL - 720 grama 
  • 370 mL - 450 grama 
  • 210 mL - 250 grama 

Med u staklenci od 370 mL koristit će se i za promociju meda u školama u sklopu Školskog mednog dana koji će se obilježiti 7. prosinca simboličnom podjelom staklenki domaćeg meda prvašićima na području cijele zemlje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Nacionalna staklenka Med Med hrvatskih pčelinjaka Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije