Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Fajdetić
  • 09.03.2019. 07:30
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Med od kadulje najtrofejniji je med OPG-a Fajdetić, a kupce je našao i na Bliskom istoku

Pčelarstvom se Ivica Fajdetić počeo baviti iz hobija, danas je to već ozbiljan posao, a njihov vrhunski med prepoznat je i nagrađivan na brojnim natjecanjima. Zadovoljne kupce imaju diljem Europe, ali i na Dalekom istoku.

Foto: arhiva OPG Fajdetić
  • 4.438
  • 416
  • 0

"Naša obitelj bavi se pčelarenjem već 18 godina, a obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo otvorili smo prije 13 godina“, kaže nam na početku razgovora Ivica Fajdetić, pčelar i entuzijast čija je misija upoznati ljude s važnosti pčela za opstanak većine biljnih vrsta na planeti.

"Pčelarstvom sam se počeo baviti iz hobija - oduvijek me opuštao boravak u prirodi i rad sa pčelama. Proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda bavim se uglavnom ja, a velika pomoć su mi supruga Jelena, sin Jakov, kćer Dora te otac Josip. Vrlo sam aktivan u ovoj branši tako sam prošle godine izabran i za predsjednika jedne od najvećih i najstarijih pčelarskih udruga PU "Milutin Barač". Kao povjerenik za evidenciju pčelara i pčelinjaka za područje Rijeke i okolice pri istoj udruzi, bio sam izuzetno posvećen razvoju i promicanju pčelarstva u našoj regiji te u tom smjeru namjeravam ići i u budućnosti", objašnjava Ivica.

Spominje kako ga je u pčelarstvo uveo Alojzije Baričević, poznati pčelar i uzgajivač matica ovih krajeva od kojega je stekao puno pčelarskog znanja, a 2010. godine završio je i pčelarsku školu.

Med od kadulje njihov je najtrofejniji proizvod

"Naš bazni pčelinjak smješten je u Istri, u okolici Pazina. Pčelarimo, tj. pčele selimo na paše na sljedeće lokacije: Učka (Dobreć), otok Cres (Osor), Gorski kotar (Lokve i Mrzla vodica) te zaleđe Rijeke (Kamenjak). Na navedenim lokalitetima naše pčele skupljaju vrhunske sortne medove kao što su: kadulja, kesten, medun, bagrem, vrijesak i livadni med. Od tih medova uz dodatak našeg propolisa i cvjetnog praha pravimo mednu mješavinu za podizanje imuniteta“, ističe Ivica i nadodaje da su dokaz kvalitete brojne nagrade.

Pčelinjak im je smješten u okolici Pazina 

"Med nam je nagrađivan na brojnim nacionalnim i internacionalnim natjecanjima. Med od kadulje je naš najtrofejniji med - do sada je osvojio puno zlatnih odličja, tako u prošloj godini 4 zlatne medalje za kvalitetu u Osijeku, Zagrebu i Labinu. Med od bagrema je 2009. godine u Osijeku dobio nagradu za šampionski med - najbolje ocijenjeni med u Hrvatskoj!“

Kako je selidba pčelinjaka vrlo važna, a isto tako i lokacije na koje se košnice prevoze, obitelj Fajdetić obraća izuzetno veliku pozornost da se pčele uvijek nalaze u nedirnutoj prirodi, što dalje od bilo kakve industrije ili industrijskih poljoprivrednih kultura. Aktivno pčelare sa 150 košnica i svake godine ulažu u novu opremu. Uredili su vrcaonicu, punionu meda, prodajni prostor i skladište s radionom kako bi proizvodnja bila na što višem nivou. "Naš OPG dobio je i poticajnu mjeru iz Europskih fondova (tip natječaja 6.3.1. Programa ruralnog razvoja) što nam je pomoglo u nabavi strojeva za lakše pčelarenje i povećanje kapaciteta proizvodnje.“

O plasmanu proizvoda, Ivica napominje da su njihovi kupci većinom iz Primorsko-goranske županije, ali i iz Zagreba, Istre te ostalih djelova Hrvatske. "Na kojem god sajmu smo se pojavili, stekli smo stalne mušterije. Svakodnevnu prodaju naših proizvoda vršimo u prodajnom prostoru koji se nalazi u obiteljskoj kući. Naručene proizvode kupcima u Rijeci i okolici besplatno dostavljamo na njihovu kućnu adresu. Osim toga, nekoliko trgovina zdrave hrane na širem području Rijeke ima naše proizvode u svojoj ponudi. Imamo mnogobrojne zadovoljne kupce i diljem Europe (Njemačka, Italija, Švicarska, Austrija..), a naši proizvodi završili su i na Dalekom istoku, u Kuvajtu.

Kontinuirano rade na edukaciji ljudi, posebno mladih

Ono što ih najviše veseli je rad na stalnoj edukaciji ljudi, posebno mladih, o nemjerljivo velikoj koristi od pčela za cijeli sustav. Korist od pčela mnogo je veća od one neposredne, proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda i to je ono što Fajdetići uporno naglašavaju. "Često predajemo u osnovnim školama i Medicinskoj školi u Rijeci o važnosti pčela za opstanak većine biljnih vrsta na planeti te o velikoj koristi meda, peluda, propolisa, matične mliječi i voska. Želja nam je upoznati mlade, ali i ostale, o svim dobrobitima koje donose pčele te koliko je važno brinuti o njima kako bi na kraju krajeva, bilo dobro i nama samima.“


Fotoprilog


Tagovi

OPG Fajdetić Pčele Kaduljin med


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!