Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 09.05.2020. 15:00

Meda će biti, ali se postavlja pitanje - kome ga prodati?

Iako bi ove godine mogla proizvesti najviše meda unazad 40 godina, Francuska ima veliki problem jer ako se ne otvore tržnice, neće ga imati kome prodati.

Foto: Hajrudin Salkić
  • 514
  • 68
  • 0

Iako su mnogi predviđali propast ovogodišnje proizvodnje meda zbog situacija s pandemijom i nemogućnosti obilaska svojih košnica, pojedini pčelari ipak mogu biti više nego zadovoljni.

Naime, na sjeveru Francuske već par tjedana prevladava toplo vrijeme što je išlo u korist pčelama koje su mogle u punoj snazi oprašivati cvijeće.

Po košnici i 20 kg meda?

"Cvjetanje je krenulo gotovo tri tjedna ranije, a ova godina bi mogla biti poput 1976. kada smo proizveli ogromne količine meda", rekao je za reuters pčelar Franck Porteifax koji svoje košnice ima u blizini dvorca Chantilly u kojoj je 1980-ih snimljen film James Bond. Njegovo znanje o pčelama potječe još od prije 30 godina kada je kao dijete gledao kako to rade njegovi roditelji.

Pčelari strahuju: Ne možemo li do košnica prijeti nam smanjenje prinosa do 70%

Temperature u departmanu Oise, sjeverno od Pariza, u travnju su dosegle čak i 30°C, što nije ništa čudno za ovo doba godine. "Tijekom osrednje žetve u košnici se može proizvesti oko 4-6 kilograma meda, a ako je ona dobra, može ga biti čak do 10 kilograma. Ovoga proljeća, "veliki igrači" s oko 500 košnica mogli bi imati i do 20 kilograma iz svake", kaže Porteifax.

Nažalost, nisu svi pčelari bili te sreće. Nepovoljni vremenski uvjeti u južnom dijelu Francuske nanijele su veliku štetu u proizvodnji bagremovog meda.

Meda će biti, ali je pitanje kome ga prodati

U 2018. godini Francuska je proizvela 28.000 tona meda, a samo godinu dana kasnije dogodila se katastrofa. Pomor pčela ugrozio je ovu proizvodnju i potaknuo pčelare na uzbunu.

Uzbuna: Pomor pčela ugrozio proizvodnju meda u Francuskoj

Izazovi u 2020. godini još su i veći. Sada nije problem u količini meda nego kome i gdje ga prodati. "Radi samo jedna od 20 tržnica na kojima prodajem svoj med. Moje kolege i ja imamo maske, dezinfekcijska sredstva, a med je umotan u celofan", pojašnjava Franck.

Ako se ne otvore tržnice i ostale manje trgovine gdje se med inače prodaje, i ovoj grani u poljoprivredi budućnost neće biti dobra, što je prava šteta, posebno za one kojima je ovo jedna od najboljih godina. 


Tagovi

Med Proizvodnja Pčele Francuska Bagremov Oprašivanje Visoke temperature Tržnice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.