Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medena zona
  • 25.10.2018. 13:30

Medenom zonom pčelari se i sami zauzeli za promidžbu domaćeg prirodnog meda

Organizanjem trodnevne promotivne manifestacije Prvi dani meda "Medena zona“ članovi novljanske Pčelarske udruge "Metvica“ pokušavaju osvijestiti građane o važnosti uporabe meda u prehrani, te preporučuju kupnju prirodnog i zdravog meda od poznatih pčelara na kućnom pragu.

Foto: Željko Gašparović
  • 776
  • 136
  • 0

Pčelarska udruga "Metvica“ iz Novske jedna je od nabrojnijih i najbolje organiziranih na području Sisačko-moslavačke županije, ali i u tom dijelu Hrvatske. Od predsjednika Udruge Damira Bukvića doznajemo da Udruga okuplja oko 150 članova koji pčelare s oko 2.200 LR i AŽ-košnica. Među njima velik je broj selećih pčelara koji sele na sve najvažnije pčelinje paše u kontinentalnom dijelu Hrvatske. To uvelike govori da pčelari s područja Novske, Jasenovca, Lipovljana i drugih mjesta tog područja nastoje ostvariti što bolje rezultate u proizvodnji sortnih medova i drugih pčelinjih proizvoda.  

"Vrijedno je istaknuti da imamo i velik broj mladih koji se počinju baviti pčelarstvom i koji su zainteresirani za ovu granu poljoprivrede. Što se tiče ovogodišnje sezone, počela je dobro, bile su solidne proljetne pčelinje paše koje su omogućile dobar razvoj društava i unos meda proljetnih paša. Posebno je dobro medio bagrem, pa i amorfa, a najviše je podbacio kesten. I medljikovca je bilo manje nego prošlih godina“, podsjeća na neke karakteristike ovogodišnje pčelarenja Damir Bukvić.

Prekomjeran uvoz i niska otkupna cijena

Od problema koji muče članove njegove Udruge neki su već dobro poznati: prekomjeran uvoz medova sumnjive kvalitete, a posebno ih brine niska otkupna cijena.

Nema do domaćeg meda

"Ako je godina bolja, ako proizvedemo više pojedinih vrsta meda, otkupljivači snižavaju otkupne cijene. Tako sada kvalitetan bagremov med plaćaju 25 kuna do 28 kuna, ako čekamo na isplatu u roku od 3 mjeseca. Otkupna cijena kilograma cvjetnog meda na veliko je katastrofalno niska od 14 - 16 kuna, amorfu otkupljuju po 22 kune, za kestenov med kojega nema dovoljno, plaćaju od 33 do 38 kuna“, upozorava predsjednik novljanske Pčelarske udruge koja će sljedeće godine obilježiti 50 godina postojanja i djelovanja. Kaže da i pčelari novljanskog područja potpadaju pod projekt Slavonski med, ali još nema informaciju jesu li se počeli certificirati i koliko će im taj projekt omogućiti veću i povoljniju prodaju.

Da bi sami nešto učinili na prodaji shvatili su da se moraju i sami zauzeti za veću promidžbu prirodnih medova koje proizvode, pa su prošlog vikenda organizirali 1. Dane meda "Medena  zona“ u Novskoj.  Na toj vrijednoj i korisnoj trodnevnoj manifestaciji priredili su više prigodnih aktivnosti: izložili su razne pčelarske proizvode, a priredili su i ocjenjivanje kvalitete meda, održali pčelarski bal.

Tolušić: kupujmo med s hrvatskih pčelinjaka zapakiran u nacionalnu staklenku

Prvog dana održana su zanimljiva predavanja o životu pčela i proizvodnji meda, a posjetiteljima je ponuđen i medeni doručak uz kušanje meda i raznih proizvoda od njega. Taj dio posjetilo je blizu 400 učenika osnovnoškolaca iz Novske, Jasenovca, Lipovljana i Rajića koji su puno doznali o važnosti i korisnosti pčelarstva, meda i drugih pčelinjih proizvoda.  

Drugog dana na prostoru ispred Gradske vijećnice, "Medenu zonu“ od jutra su obilazili brojni, domaći posjetitelji, ali i gosti koji su u Novsku došli organizirano, njih stotinjak posebnim turističkim vlakom iz Zagreba. Medari su tako bili i promotori turističke ponude i najboljeg i kvalitetnog meda na području Sisačko moslavačke županije.

"Proizvodimo razne vrste visokokvalitetnog meda za koji su naši članovi s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana dobili brojne nagrade za kvalitetu. Ovakvim promotivnim akcijama pokušavamo osvijestiti građane o važnosti uporabe meda u ishrani, te preporučujemo kupnju prirodnog i zdravog meda od poznatih pčelara na kućnom pragu“, rekao je Mile Komljenović, tajnik Pčelarske udruge "Metvica“ Novska.

Među šampionima kvalitete je Marijan Dodigović, pčelar iz Košutarice. Pčelarstvom se bavi 15 godina, kaže kako još uči o pčelama, no kvaliteta njegovog meda je prepoznata. Njegov med medljikovac ove je godine u Topuskom ocijenjen najboljim na području Sisačko moslavačke županije.  

Bez pčela priroda ne može opstati 

"Pčelarstvo Turas“ iz Lipovljana posjeduju dva vozila sa 130 AŽ-košnica, sele ih po Hrvatskoj i tako proizvode razne vrste meda. Bočice mednih uzoraka izložili su i na svom štandu, a postavili su školsku košnicu apisarij sa živim pčelama gdje se kroz staklo moglo vidjeti kako žive pčele u jednoj zajednici. Gospođa Katica Turas govorila  je učenicima i posjetiteljima o važnost pčela u oprašivanju u prirodi i održavanju eko sustava, naglasivši kako "bez pčela priroda ne može opstati“.

Bez pčela nema ni opstanka prirode

Na manifestaciji Dani meda „Medena zona“ proglašeni su i najbolji medovi članova PU "Metvica“. Nakon kušanja 25 uzoraka meda Povjerenstvo za ocjenjivanje meda, prof.dr.sc. Dragan Bubalo, doc.dr. Lidija Svećnjak i dr. sc. Saša Prđun, odabrali su najbolje proizvođače meda. Šampionom 1. senzorskog ocjenjivanja proglašen je medljikovac Damira Bukvića.

Prema vrstama meda nagrađeni su i sljedeći pčelari:

Medljikovac - zlatne medalje: Damir Bukvić, Marijan Dodigović i Alen Đurić, srebrna medalja: Damir Kos i brončana: Mijo Kos.               

Bagrem - zlatne medalje: Slavko Ličanin, Damir Bukvić, Milutin Komljen i Dubravko Kujundžić, srebrne: Marinko Milašinović, Goran Filipović, Marko Ljubičić i Marijana Đurić, brončana: Krešo Filipović

Kesten - zlatna medalja: Goran Filipović, srebrna: Marinko Milašinović, zahvalnica: Mijo Kos

Lipa - zlatna medalja: Dubravko Kujundžić, brončana: Joso Pavlović

Cvjetni med - srebrne medalje: Eva Đurić, Joso Pavlović i Slavko Ličanin, brončane: Milutin Komljen i Ivan Martić, zahvalnica: Ivan Martić                     

Priznanja su dodijeljena na tradicionalnom Balu pčelara. Damir Bukvić, predsjednik Pčelarske udruge "Metvica“, rekao je kako su Dani meda "Medena zonu“ u Novskoj, nešto novo u njihovom radu  i da će zbog velikog zanimanja nastaviti s izložbom, naglasivši "ovo je veliki uspjeh za naše pčelare koji sa svojim pčelama proizvode med vrhunske kvalitete“. 


Fotoprilog


Tagovi

Medena zona Med Pčelari Novska Pčelarska udruga Metvica


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]