Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medna rosa
  • 10.10.2015. 12:40

Medna rosa donijela uspješnu godinu pčelarima!

Med nastao od medne rose naziva se medun ili medljikovac, a radi se o rijetkoj sezonskoj pojavi koja će vam zasladiti vjetrobransko staklo auta parkiranog u hladu bora, lipe, hrasta ili vrbe. U velikim se količinama pojavljuje svakih 20-tak godina.

  • 3.247
  • 74
  • 0

Za razliku od prošle godine kada su pčelari ubirali prinose u svega nekoliko kilograma meda i gledali kako spasiti košnice, ove godine je sve drugačije. Kraj dobrog prinosa meda, pčelari imaju još jedan razlog za zadovoljstvo.

Taj razlog je fenomen pod nazivom medna rosa, koja se javlja ponekad, a u ovolikoj količini svega jednom u 20 godina, tvrdi iskusna pčelarica iz Cazina, Timka Bašagić.

Pokraj nektara - pčele sakupljaju i druge sokove

Opće je poznato da pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar sa cvijeta, a manje se zna da one skupljaju i druge slatke sokove. Takva je medna rosa, med koji nije od nektara, osim ako nije pomiješan s njim. Pčelarica objašnjava da se radi o mješavini viška soka iz drveta i izlučevina biljnih ušiju koje napadaju list. A ovakav med se zove medun ili medljikovac. Jedan je od najcjenjenijih medova centralne Europe.

Medna rosa postiže bolju cijenu

"U odnosu na nektarov, med od medne rose ima mnogo više vitamina i minerala, tamnije je boje i ima bolju cijenu", dodaje on. Medna rosa se pojavljuje na listopadnom drveću i četinjačama s obje strane listova i iglica u vidu rose, najčešće u vrijeme kada su hladne noći, a topla jutra. U istraživanjje primijećeno da najčešće medi kruška, bor, lipa, hrast, vrba i bukva. Za jednu kap nektara, pčela obleti 250 do tisuću i pol cvjetova, a kapi medne rose kao gotov proizvod direktno unosi u košnicu.

Istraživanja su pokazala da je ovakav med pun sadržaja koji ne pripadaju osnovnoj biljci s koje potiče medna rosa. Mnogo se peluda i ostalih mikroorganizama prenosi zračnim strujanjam i završi nalijepljeno na mednu rosu.

Nepovoljna prošla godina utjecala na ovogodišnji veliki prinos

Za vrijeme njezinog lučenja važno je da u zraku ima dovoljno vlage, inače ispari voda iz tog soka i od nje lišće ostane kao lakirano pa je pčele ne mogu iskoristiti. Prema tome, za lučenje medne rose i mogućnost pčela da je sakupljaju potrebne su odgovarajuće klimatske prilike, koje mogu biti različite u pojedinim područjima. Pčelari smatraju da je za ovogodišnju količinu medne rose pogodovala prošla godina puna oborina te ova godina koja je obilovala sunčanim razdobljima.

S obzirom na trenutnu situaciju i nezaposlenost, savjetuju da se mladi ljudi počnu baviti pčelarstvom. "Ovo je posao od kojeg se ne može obogatiti, ali se može skromno živjeti", govori ta iskusna pčelarica i dodaje da prije 25 godina nije ni sanjala da će to biti posao koji će školovati njenih dvoje djece.


Tagovi

Nektar Prinos Klimatske prilike Medljikovac Timka Bašagić


Autor

Darmin Hadžić

Više [+]

Darmin je diplomirani pravnik, ali je svoju karijeru posvetio medijima. Nagrađivani je novinar i aktivist.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]