Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medo Brundo
  • 28.04.2019. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Zagvozd

Medvjed poharao košnice Jakova Čaglja, šteta 15.000 kuna

Slika koju sam zatekao ostat će mi duboko urezana u sjećanju. Razbacane košnice i uništene saće iz kojih se još slijevao med, rezultat je medvjeđeg orgijanja, kaže mladi pčelar Jakov Čagalj.

Foto: Jakov Čagalj
  • 2.547
  • 199
  • 0

Med od ljekovitih biokovskih trava kao što su kadulja, smilje, vrisak, prema mnogima jedan je od najboljih. Njegovu kvalitetu očito je prepoznao i medvjed koji se na Biokovu pogostio medom iz košnica Jakova Čaglja iz Zagvozda. Nesvakidašnji događaj zbio se na lokalitetu Čagljeve štale na 900 metara nadmorske visine gdje se nalazi pčelinjak mladog zagvoškog pčelara. U svom pohodu medvjed je uništio petnaestak košnica čija se šteta procjenjuje na jednako toliko tisuća kuna.

"Dan ranije je zvijer snimljena nadzornim kamerama koje su lovci postavljali po šumi. Upozorili su me na njegovu pojavu, ali koje mi koristi. Sutradan sam došao u pčelinjak. Slika koju sam zatekao ostat će mi duboko urezana u sjećanju. Razbacane košnice i uništene saće iz kojih se još slijevao med rezultat je medvjeđeg orgijanja. Očito kada se dovoljno najeo, uništio je preostale košnice razbacujući ih svuda uokolo. Tako da su pojedini dijelovi bilo razbacani i desetak metara od mjesta gdje su bile smještene.

Nakon što se najeo, ostale je košnice medvjed razbacao 

Ovako što do sada nikada nije zabilježeno na ovom području. Pričalo se u lovačkim krugovima kako medvjed tu obitava, ali nitko ga nije vidio niti je snimljen. Nastalu štetu pokušat ću sam sanirati. Nije mi do novaca, ali neka ovo bude upozorenje ljubiteljima ove naše planine da pripaze jer se učito zvijer u potrazi za hranom stacionirala na Biokovu", prepričava nam Jakov Čagalj nedavna zbivanja s obronaka tog planinskog masiva.

Na Pelješcu prvi put uočen medvjed, otkrile ga uništene košnice

Prema pronađenim tragovima se pretpostavlja da se radi o grdosiji smeđeg medvjeda teškoj tristotinjak kilograma čije prisustvo u Zabiokovlju nije baš svakodnevna pojava. Zadnji takav slučaj zabilježen je prije godinu dana u selu Žeževica u općini Šestanovac gdje se neželjeni gost sladio višnjama i trešnjama.

Uništene košnice nakon pohoda medvjeda 

Dugo se naš sugovornik bavi pčelarstvom i jedan je od vodećih po tom pitanju u svom kraju, ali se boji za budućnost jer pojavom medvjeda ona očito nema, kaže, svijetle obrise. Ukoliko se sa sigurnošću potvrdi stalna medvjeđa prisutnost u Zabiokovlju, alarm je to za uzbunu. U općini Zagvozd i Šestanovac više je od pedeset registriranih pčelara koji bi zbog ovog problema spas svojim pčelama morali potražiti negdje drugdje što iziskuje znatno veća ulaganja i samim tim veće troškove.


Fotoprilog


Tagovi

Medvjed Pčele Košnice Jakov Čagalj


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije