Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jantolek
  • 06.10.2021. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Milan Jantolek: Pčelari su doživjeli jednu od najlošijih sezona u posljednjih 30 godina

Onaj tko je dobio oko 20 posto od onoga što inače proizvede, može reći da je zadovoljan, kaže Milan Jantolek, dugogodišnji pčelar i vlasnik OPG-a Jantolek. 

Foto: Branka Sobodić
  • 1.207
  • 121
  • 0

Prošla godina hrvatskim pčelarima nažalost nije donijela puno dobroga. Sjećat će je se po vrlo lošim rezultatima, velikim gubicima i ispodprosječnim prinosima, a ništa bolje nije ni u ovoj godini. 

"U 30 i više godina, pčelari su doživjeli jednu od najlošijih. Čak ni najstariji ne pamte tako loš period, kako po pitanju prinosa meda, tako i održanja pčele kao živog bića", kaže Milan Jantolek, dugogodišnji bjelovarski pčelar i vlasnik OPG-a Jantolek. 

Veliki utjecaj klimatskih promjena najozbiljniji je neprijatelj pčelarima koji se ipak nadaju da im budućnost nosi bolje uvjete rada, a isto tako ne smijemo zaboraviti niti na pandemiju koronavirusa, koja je donijela mnoga ograničenja. 

"Klima se jednostavno posložila na način koji pčelama nikako ne odgovara", napominje dodajući da im Grad Bjelovar putem poticaja već nekoliko godina izlazi u susret.

Gubici pčela i meda veliki 

Pčelari tako po jednoj košnici dobivaju 30 kuna, upravo u cilju održanja zajednica. Na razini cijele zemlje, gubici pčela su od 30 do 40 posto, dok prinosi meda variraju od lokacije do lokacije.

"Onaj tko je dobio oko 20 posto od onoga što inače proizvede, može reći da je zadovoljan", upozorava ovaj pčelar otkrivajući da je cijena meda već porasla, jer je potražnja jako velika, a na tržištu ga nema dovoljno. 

Bila je ovo iznimno teška godina za pčelare, kaže M. Jantolek

Zbog gubitka medonosnog potencijala, programom potpore reagiralo je i Ministarstvo poljoprivrede. 

Program potpore za pčelare 

Cilj mu je sufinanciranje povećanih troškova nabave šećera za prihranu pčela uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama i nedostatkom pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja, čime je zadan dodatni udarac već ionako oslabljenom sektoru pogođenom pandemijom Covid-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. 

Kako su istaknuli nedavno, na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Pčelari su zbog navedenog bili primorani prihranjivati pčele što je uzrokovalo velike financijske troškove.

Pčelari, započela je predaja zahtjeva za potpore zbog gubitka paše

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od tri milijuna kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Milan Jantolek OPG Jantolek Teška godina Manje pčela Manje meda


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.