Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija pčelara
  • 10.11.2020. 12:20
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Mladi sve više prepoznaju značaj i okreću se pčelarskoj proizvodnji

Novi proizvođači trebalo bi da obrate pažnju da pčelinje društva održavaju vitalnim, da svaki nedostatak pažljivo proprate i na vrijeme reaguju, vodeći računa i o pašama kojih ima na ovom području ali i o njihovom obnavljanju.

Foto: Bigstockphoto/benettor (ilustracija)
  • 138
  • 447
  • 0

Pčelari početnici iz Trebinja dobili su sertifikate, o svom znanju iz pčelarske proizvodnje od lokalnog udruženja "Leotar" nakon završene obuke, u okviru projekta "Farma II", koji je finansiralo američko ministarstvo poljoprivrede, USAID i Vlada Kraljevine Švedske. 

Edukacija proizvođača trajala je od juna pa sve do 09. oktobra, po čijem završetku su polaznici polagali završni ispit, a o čemu smo na Agroklubu pisali.

Za uspješno pčelarenje potrebna je stalna edukacija i upornost u radu

Prema riječima predsjednika udruženja, Obrada Ninkovića, primjetno je sve veće interesovanje za ovu proizvodnju. U proteklom periodu od prije par godina, sve starosne grupe bile su zainteresovane za pčelarstvo, a među onima koji su uspješno prošli obuku evidentno je dosta mladih ljudi, ali i žena. 

Znanje odmah primjenljivo u pčelinjaku

Značajno je i to što su tokom predavanja bili angažovani relevantni ljudi, odnosno, stručnjaci iz ove oblasti pa na taj način dobijeni sertifikati ima i svoju mjerodavnost. Neki od njih su prof. dr Violeta Santrač, sa Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", iz Banja Luke, profesor iz oblasti pčerlarstva prof. dr Mića Mladenović, docent doktor Slađan Rašić iz Beograda i prof. dr Goran Mirjanić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci

"Svi oni koji su prisustvovali obuci, slušali su eminentne stručnjake i mislim da mogu postati ozbiljni proizvođači", rekao je za Nezavisne Ninković. 

U svakom slučaju, ohrabrujuća je činjenica to što ima dosta mladih članova u pomenutom udruženju, a svi koji žele naučiti nešto više, stečena znanja moći će primjeniti direktno u svom pčelinjaku

Domaći med sve više tražen na tržištu

"Novi proizvođači trebalo bi da obrate pažnju da pčelinja društva održavaju vitalnim, da svaki nedostatak pažljivo proprate i na vrijeme reaguju, vodeći računa i o pašama kojih ima na ovom području, ali i o njihovom obnavljanju. Ovdje je duža pašna sezona nego u susjednoj Srbiji na primjer i imate specifične vrste meda koje su tražene na tržištu i to bi trebalo brendirati", pojašnjava profesor Nebojša Nedić, stalni saradnik trebinjskog "Leotara"

Jedna od polaznica obuke, 20-godišnja Tijana Jelić, počela je držati pčele od početka ove godine. Ima nekoliko desetina zajednica, koje idu na pašu u okolna sela. U njenoj pordici, deda joj se bavio pčelarenjem i zadovoljna je što je odlučila nastaviti tu tradiciju, a pri tome je stekla i nova znanja i informacije na održanoj edukaciji.

Udruženje pčelara "Leotar" najveće je u čitavoj Bosni i Hercegovini i ima oko 250 članova.


Tagovi

Pčelarska proizvodnja Udruženje pčelara Mladi pčelari Edukacija pčelara Pčelinja društva Pčelinja paša Pčelinjak Obrad Ninković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.