Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinje zajednice
  • 03.12.2013. 09:09

Na greškama uče pčelari

Educirani pčelari koji u ovu zimu ulaze s jakim pčelinjim zajednicama, iduće proljeće će sigurno vrcati med

Foto: freepik.com
  • 1.011
  • 96
  • 0

Educirani pčelari koji u ovu zimu ulaze s jakim pčelinjim zajednicama, iduće proljeće će sigurno vrcati med. Iako je opće mišljenje struke da su pčelari najeduciraniji stočari, pčelari su ove godine upravo zbog needuciranosti vrcali oko 30 kg meda po košnici, a to je duplo manje nego prosječnih godina. Glavna je to kočnica većeg razvoja ove grane stočarstva. Pokazuje to i ovogodišnji slučaj tretiranja varooze, gdje su mnogi pčelari zbog pretrpjeli ogromne gubitke. Stoga se sada, pred zimu govori o katastrofalnim gubicima koji sežu do nevjerojatnih 30%. Zadarski pčelar Krste Bukvić, ovogodišnji dobitnik Grba Grada Zadra, za Zadarski list objašnjava,

"Mi smo ove godine vršili tretiranje s varoozom koje se dogovorno radi u prvom tjednu srpnja, kako radimo posljednje tri godine. Lani su rezultati bili odlični s lijekom koji smo dobili. I ove godine smo dobili lijek, koji se pokazao ne toliko učinkovit, kako onaj koji smo koristili prije dvije godine. Pčelari su se zbog dobrih rezultata iz 2012. godine i zbog needuciranosti opustili. Pčelari su morali nakon dvadeset dana napraviti testove, brojiti varoe na podnici. Ako ih ima, znači da moramo nastaviti s tretmanom. Needucirani pčelari to nisu radili. Oni koji jesu, danas imaju pčele kakve nisu imali u posljednjih petnaest godina. Dobre i snažne pčele garancija su da će imati dobru sezonu".

Ulazak u zimu s malim brojem jedinki garantira neuspjeh. Bukvić dodaje da se nada kako će oni koji su pretrpjeli velike gubitke iz svojih grešaka nešto naučiti. Kao drugi problem navodi da su mnogi pčelari ušli u zimu s malim zalihama meda u košnici, a kod njih se ne može očekivati dobar proljetni razvoj.

"Pčelama treba osigurati dobru zimnicu. Višak meda nije izgubljen med. Pčele neće potrošiti sav med, one potroše točno koliko im treba. U jednoj zimi prosjek na zadarskom području po košnici je potrošnja pet do šest kilograma meda po košnici. Međutim, ne smije se ostaviti samo šest kilograma meda u košnici. Pčela tada smatra da je u opasnosti, slabije će se razvijati. Ako se ostavi deset kilograma meda, onda ona zna da nije u opasnosti i normalno će se razvijati".

Foto: freepik.com


Tagovi

Pčelari Edukacija Varooza Zalihe meda Krste Bukvić Zimnica