Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.02.2022. 16:30

Nacrt prijedloga Programa Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka - kakav med se traži?

Za organizaciju ovog događaja osigurano je 1.300.000 kuna u okviru Državnog proračuna, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Hrvoje Jelavic /PIXELL
  • 1.584
  • 58
  • 0

Nacrt prijedloga Programa Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu pušten je u javno savjetovanje. Za to je osigurano 1.300.000 kuna u okviru Državnog proračuna, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Od toga je milijun kuna za nabavu meda, a 300 tisuća kuna za izradu i distribuciju različitih priručnih i edukativnih materijala.

Inače, Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka organizira se u prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj na dan obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

"Tako će se učenicima prvih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske dodijeliti med zapakiran u Nacionalnu staklenku, pri čemu svaka, sukladno Pravilniku o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla, mora biti propisno označena zaštićenim znakom Med hrvatskih pčelinjaka", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Prihvatljivo pakiranje

Kako stoji u Nacrtu prijedloga, onaj prihvatljiv za raspodjelu učenicima mora biti proizveden u objektima za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda upisanim u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji vodi Ministarstvo i treba biti zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 mL s ranije spomenutom oznakom.

Nabava meda za raspodjelu učenicima prvih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj u iznosu od 27 kuna (bez PDV-a) po Nacionalnoj staklenci volumena 370 ml. PDV je prihvatljiv trošak, stoji u Nacrtu.

Više informacija pronađite ovdje.

Prihvatljivi korisnici ovoga Programa su osnivači školskih ustanova koji su se prijavili na objavljeni Javni poziv i koje je odlukom odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Javno savjetovanje je otvoreno do 7. ožujka 2022.

Održava se od 2018.

Kako kažu iz Ministarstva, organizacijom Školskog mednog dana žele educirati djeca i njihovi roditelji o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, uz istovremenu promociju proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima, što će pridonijeti boljem tržišnom pozicioniranju domaćih pčelara, te jačanje svijesti učenika i roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

Školski medni i dan sv. Ambrozija - zaštitnika pčela i pčelara

Sektor pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda zauzima značajno mjesto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji RH te je i ovaj Program jedan od načina poticanja i promicanja domaćeg pčelarstva, naglašavaju iz Ministarstva.

Teška godina za pčelare

U 2021. godini zabilježen je blagi porast broja pčelara i pčelinjih zajednica, no protekla godina je bila iznimno teška za pčelare zbog nepovoljnih meteoroloških prilika, uz poremećaje izazvane pandemijom i razornim potresima.

Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020-2022. godine i u okviru kojeg su osigurana dodatna sredstva odnosno 18 milijuna kuna potpora po godini po različitim mjerama kojima se nastoji unaprjeđivati cjelokupan sektor.

Kao dodatna pomoć, kreiran je Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala te za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela, vrijedan 3 milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu.


Tagovi

Javno savjetovanje Med Školski medni dan Nacionalna staklenka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]