Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 05.06.2019. 12:00

Nacrt prijedloga Programa "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka"

Cilj Programa je promocija meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku za med, ali i povećanje unosa meda u prehrani djece.

Foto: Pčelarstvo Barać
  • 990
  • 90
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici

Tema savjetovanja je: Savjetovanja s javnošću za Nacrt prijedloga Programa "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka"

Kako objašnjavaju, cilj Programa je promocija meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku za med (370ml) i koji je označen znakom Med hrvatskih pčelinjaka, ali i povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Program je namijenjen svim učenicima prvih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Između ostalog, u prijedlogu Programa se navodi: Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola. Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Ovim Programom predviđena je i promocija hrvatskog pčelarstva. Naime, med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med. Uporaba Nacionalne staklenke za med dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Programom se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola 36 342 učenika prvih razreda te 190 odabranih pčelara.

Savjetovanje je otvoreno do: 8.6.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka Program Nacionalna staklenka Med


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]