Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari pioniri
  • 20.09.2017. 16:00

Najmlađi pčelari u Evropi iz Republike Srpske

Petogodišnji Neven Škorić iz Jazovca i dve godine mlađi Damjan Gagić naslednici su svojih očeva, kada je reč o pčelarstvu.

Foto: Boško Grgić
  • 691
  • 35
  • 0

Nevenu Škoriću, petogodišnjem dečaku iz Jazovca kod Gradiške u Republici Srpskoj, omiljeno mesto za igru je očev pčelinjak. Neven svakodnevno, satima boravi među košnicama i pčelama.

Ovog dečaka pčele uopšte ne napadaju, niti se ko seća da se Neven požalio na ubod ovih insekata. Njihova kuća u potkozarskom selu okružena je košnicama, čistom prirodom i pašnjacima. Pčelarstvo je porodična tradicija. Time su se bavili Nevenov deda Slavko, pradeda Piljo i ostali preci, a ljubav prema pčelama i medu prenosi se generacijama sa kolena na koleno.

Neven uživa u prirodnom okruženju

"Pčelarstvom se bavim intenzivno, imam 60 košnica i zato ovde provodim dosta vremena, mada većim delom godine živimo u Gradišci. U početku sam Nevena terao dalje od pčela, strahujući da ga ne ubodu. Ipak, Neven je mesto za igru pronašao tamo gde mnogi ne smeju ni da privire. Zanemario je igračke i počeo da se igra sa pčelama", kaže Dario Škorić.

Sa oca na sina

Inače Dario je mlad pčelar, specijalista za hvatanje odbeglih rojeva i pletenje trnki od raževe slame. Zanimljivo je da i mali Neven slobodno stavi ruku na roj, jednostavno se saživeo sa pčelama.

Neven kaže da mu je najepše u pčelinjaku, te da se divi vrednim pčelama koje neprestano lete od košnice do cvetova sakupljajući polen.

"Baš mi se sviđa kako zuje i unose med, hodaju mi po prstima i lete kada podignem ruku. Ponašaju se kao bubamare, hodaju po dlanu gore dole, malo su zbunjene, a onda poleću sa vrha prsta, kada podgnem ruku. Uopšte se ne plašim, pogledajte kako su vredne i stalno lete. I ja ću biti pčelar", kaže petogodišnji Neven.

Trogodišnji Damjan naslednik među pčelarima Gagićima

Da Neven Škorić nije usamljen među dečacima zaljubljenim u pčele i košnice, potvrđuje trogodišnji Damjan Gagić. Damjanovi roditelji Goran i Danijela su pčelari, učesnici mnogobrojnih pčelarskih sajmova u regionu i aktivni članovi Udruženja proizvođača ekološke i organske hrane. Goran je ljubav prema pčelama nasledio od stričeva, a sasvim je siguran da će pčelarstvo među Gagićima nastaviti njegov sin Damjan.

"U maju 2011. godine stric mi je za rođendan poklonio košnicu i roj. Danas imam 25 društava i registrovan pčelinjak. Živimo za pčele i pčelarstvo, stalno se usavršavamo i pratimo najnovije trendove, jedino je na takav način moguće opstati i biti konkrentan", kaže Goran.

Ljubav prema pčelarstvu već u trećoj godini pokazao je i njegov sin Damjan. Damjan se igra sa pčelarskim rekvizitima, sa roditeljima već posećuje sajmove i izložbe.

Trogodišnji Damjan formira vlastiti pčelinjak

"Damjan se u dvorištu igra sa delovima košnica, ramovima, rekvizitima. Nabavili smo i za njega pčelarsko odelo, sasvim je izvesno da će i on pčelariti. Sigurno je i da će izrasti u dobrog i kompletnog čoveka. Voli pčele i prirodu, ko voli pčele voli i ljude i stalno zrači pozitivnom energijom", kaže ponosni Goran Gagić.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.