Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đerdapski med
  • 12.12.2016. 11:00

Najslađi med iz đerdapskog kraja

U severoistočnom delu Srbije nalazi se Đerdap, prepoznatljiv po tvrđavi Golubački grad, nacionalnom parku, arheološkom nalazištu Lepenski vir i po medu. Pčelari u Đerdapu proizvode nadaleko čuveni cvetni med koji je zaštićen oznakom geografskog porekla.

Foto: Pčelarsko društvo
  • 2.350
  • 409
  • 0

Spoj Dunava i Đerdapske klisure stvorili su idealne uslove za razvoj pčelarstva i za život medonosne pčele. U ovoj oblasti pčelarstvo je bilo razvijeno još u Rimskom carstvu. Danas je proizvodnja "Đerdapskog meda" u usponu i beleži se sve veća zainteresovanost mladih za pčelarenje.

Velikom intresovanju doprinosi i činjenica da je med s ovog područja zaštićen geografskim poreklom. Pčelari iz Golupca i Donjeg Milanovca smatraju, kako kaže zamenik predsednika pčelarskog društva "Golubački grad" Dragan Furunović, svojim velikim uspehom to što su đerdapski med zaštitili geografskim poreklom.

Proizvodnja cvetnog meda

Cvetni "Đerdapski med" proizvodi se u zatvorenom sistemu pčelarenja koji podrazumeva stacionarno pčelarenje na području Đerdapa.

"Celokupna proizvodnja "Đerdapskog meda" odvija se na stacionarnim pčelinjacima u košnicama koje su evidentirane i obeležene, a nalaze se na prostoru Đerdapa. "Đerdapski med" dobija se od polena cvetova bagrema, lipe i zeljastih, uglavnom lekovitih biljaka. Med koji se proizvodi u uslovima stacionarnog pčelarenja je poliflorni, a vrca se dva puta godišnje, prvi put posle cvetanja bagrema i drugi, posle cvetanja lipe i livadskih trava. "Đerdapski med" je izrazito prozračan, potpuno zasićene i uniformne pigmentacije. Ukus meda je prijatan, naglašen i ugodan. Takođe, "Đerdapski med" je visoko viskozan, izuzetno gladak i bistar", kaže Dragan Furunović.

Pčelarsko društvo "Golubački grad"

Pčelari Opštine Golubac okupljni su u pčelarsko društvo "Golubački grad". Društvo broji 38 članova, koji su vlasnici oko 1.000 pčelinjih društava, a na području Opštine Golubac ima ukupno 2.827 košnica.

"Ukupan ovogodišnji prinos meda na prostoru Đerdapa bio je 21.468 kilograma. Pčelari su veoma aktivni u praćenju dobijanja "Đerdapskog med" i sarađuju veoma dobro s komisijama kako na početku tako i na kraju pčelarske sezone. Kontrola u proizvodnji meda odvija se u tri stepena. Prvi stepen kontrole obavlja sam pčelar, drugi stepen radi komisija sastavljena od predstavnika pčelarskih društava i nadležnih veterinarskih službi, dok je za kontrolu trećeg stepena nadležno sertifikovano telo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije", objasnio je Furunović.

Put do zaštite geografskog porekla nije lak

Do uspeha u obezbeđenju geografskog porekla nekog proizvoda, pa i meda ne dolazi se lako. Na tom putu proizvođači se susreću s brojnim iskušenjima. Pčelarsko društvo "Golubački grad" iz Golupca je zajednički s pčelarskim društvom "Poreč" radilo u cilju zaštite "Đerdapski med".

"Put do dobijanja zaštite geografskog porekla nije bio nimalo lak. Trebalo je obezbediti finansijska sredstva, u čemu su pomogle opštine Golubac i Majdanpek, uraditi mapiranje terena ocrtavanjem granice oblasti Đerdapa, a neophodna je bila i edukacija pčelara" naglašava Dragan.

Pčelari ovih društava smatraju da su zaštitom geografskog porekla osigurali nastup na domaćem i inostranom tržištu. Da imaju šta da ponude tržištu, potvrđuju i brojne nagrade za kvalitet "Đerdapskog meda". Posebno su ponosni na veliku zlatnu medalju osvojenu na Novosadskom poljoprivrednom sajmu prošle godine. Kao vredno priznanje ističu i nagradu na Sajmu Dunava koji se održava u Golubcu.

Foto: Pčelarsko društvo "Golubački grad" iz Golupca


Foto prilog


Tagovi

Đerdap Dunav Pčelarsko društvo Golubački grad Golubac Poreč Stacionarno pčelarenje Đerdapski med...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi