U severoistočnom delu Srbije nalazi se Đerdap, prepoznatljiv po tvrđavi Golubački grad, nacionalnom parku, arheološkom nalazištu Lepenski vir i po medu. Pčelari u Đerdapu proizvode nadaleko čuveni cvetni med koji je zaštićen oznakom geografskog porekla.
Spoj Dunava i Đerdapske klisure stvorili su idealne uslove za razvoj pčelarstva i za život medonosne pčele. U ovoj oblasti pčelarstvo je bilo razvijeno još u Rimskom carstvu. Danas je proizvodnja "Đerdapskog meda" u usponu i beleži se sve veća zainteresovanost mladih za pčelarenje.
Velikom intresovanju doprinosi i činjenica da je med s ovog područja zaštićen geografskim poreklom. Pčelari iz Golupca i Donjeg Milanovca smatraju, kako kaže zamenik predsednika pčelarskog društva "Golubački grad" Dragan Furunović, svojim velikim uspehom to što su đerdapski med zaštitili geografskim poreklom.
Cvetni "Đerdapski med" proizvodi se u zatvorenom sistemu pčelarenja koji podrazumeva stacionarno pčelarenje na području Đerdapa.
"Celokupna proizvodnja "Đerdapskog meda" odvija se na stacionarnim pčelinjacima u košnicama koje su evidentirane i obeležene, a nalaze se na prostoru Đerdapa. "Đerdapski med" dobija se od polena cvetova bagrema, lipe i zeljastih, uglavnom lekovitih biljaka. Med koji se proizvodi u uslovima stacionarnog pčelarenja je poliflorni, a vrca se dva puta godišnje, prvi put posle cvetanja bagrema i drugi, posle cvetanja lipe i livadskih trava. "Đerdapski med" je izrazito prozračan, potpuno zasićene i uniformne pigmentacije. Ukus meda je prijatan, naglašen i ugodan. Takođe, "Đerdapski med" je visoko viskozan, izuzetno gladak i bistar", kaže Dragan Furunović.
Pčelari Opštine Golubac okupljni su u pčelarsko društvo "Golubački grad". Društvo broji 38 članova, koji su vlasnici oko 1.000 pčelinjih društava, a na području Opštine Golubac ima ukupno 2.827 košnica.
"Ukupan ovogodišnji prinos meda na prostoru Đerdapa bio je 21.468 kilograma. Pčelari su veoma aktivni u praćenju dobijanja "Đerdapskog med" i sarađuju veoma dobro s komisijama kako na početku tako i na kraju pčelarske sezone. Kontrola u proizvodnji meda odvija se u tri stepena. Prvi stepen kontrole obavlja sam pčelar, drugi stepen radi komisija sastavljena od predstavnika pčelarskih društava i nadležnih veterinarskih službi, dok je za kontrolu trećeg stepena nadležno sertifikovano telo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije", objasnio je Furunović.
Do uspeha u obezbeđenju geografskog porekla nekog proizvoda, pa i meda ne dolazi se lako. Na tom putu proizvođači se susreću s brojnim iskušenjima. Pčelarsko društvo "Golubački grad" iz Golupca je zajednički s pčelarskim društvom "Poreč" radilo u cilju zaštite "Đerdapski med".
"Put do dobijanja zaštite geografskog porekla nije bio nimalo lak. Trebalo je obezbediti finansijska sredstva, u čemu su pomogle opštine Golubac i Majdanpek, uraditi mapiranje terena ocrtavanjem granice oblasti Đerdapa, a neophodna je bila i edukacija pčelara" naglašava Dragan.
Pčelari ovih društava smatraju da su zaštitom geografskog porekla osigurali nastup na domaćem i inostranom tržištu. Da imaju šta da ponude tržištu, potvrđuju i brojne nagrade za kvalitet "Đerdapskog meda". Posebno su ponosni na veliku zlatnu medalju osvojenu na Novosadskom poljoprivrednom sajmu prošle godine. Kao vredno priznanje ističu i nagradu na Sajmu Dunava koji se održava u Golubcu.
Foto: Pčelarsko društvo "Golubački grad" iz Golupca
Foto prilog
Tagovi
Autor