Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halucinogeni med
  • 18.09.2016. 09:00

Najveće pčele na svijetu prave "ludi med"

Ludi med, također poznat kao crveni, proizvode himalajske pčele s litica (Apis dorsata laboriosa). Ta gorska podvrsta obične pčele najveća je na svijetu - veličine preko 3 centimetra i pravi neobičan med koji ima halucinogene efekte!

Foto: pinterest.com
  • 10.426
  • 379
  • 0

Duboko u šumama Himalaja najveće pčele na svijetu prave med koji će vas oboriti s nogu! Toliko cijenjen da zbog ovog meda lokalni stanovnici Kine i Nepala ugrožavaju život te ga prodaju bogatim stanovnicima Azije i znatiželjnim turistima. U čemu je bit "ludog meda" i zašto je tako poseban?

Ludi med, također poznat kao crveni, proizvode himalajske pčele s litica (Apis dorsata laboriosa). Ta gorska podvrsta obične pčele najveća je na svijetu - veličine preko 3 centimetra i pravi neobičan med koji ima halucinogene efekte, piše curiousmeerkat.

U većim dozama med može biti i fatalan

Naime, Apis dorsata prikuplja nektar sa cvjetova rododendrona koji su toksični za ljude i sadrže grayanotoxins. Ludi med je poznat kao snažan halucinogen, ali je poznat i po mnogim dobrim svojstvima u medicini. Učinkovit je za liječenje povišenog krvnog tlaka i dijabetesa te seksualne nemoći. Ako se uzima u malim dozama. U većim dozama je vrlo otrovan pa i fatalan.

Godine 67 prije nove ere, ludi je med koristila vojska kralja Mitridata. Ostavljala je komadiće meda na mjestima gdje ga Rimljani mogu pronaći, a potom bi neprijatelje lako svladala!

U manjim količinama je opojan, daje osjećaj relaksacije i ugodne vrtoglavice te osjećaj da vas prolaze trnci. U većim dozama, ludi med može izazvati trovanje i za posljedicu povraćanje, bol u mišićima i nepravilan rad srca.

Upravo zbog svojih svojstava, ludi med dostiže visoke cijene - često 4-5 puta veće od normalnog meda. Nažalost, do njega nije lako doći. Pčele grade ogromne košnice na stijenama himalajskih planina, na visini većoj 2.500 metara. Te ogromne košnice, u promjeru od 1,5 metar, sadrže 60 kilograma meda i jako ih je teško dohvatiti, no mnogi mještani to svejedno čine.

Po med idu dvaput godišnje - u proljeće i u jesen iako je proljeće jedino vrijeme kada je navedeni med zaista "lud". Kako to čine, pogledajte u videu.

Foto: pinterest.com; Video: Raphael Treza


Tagovi

Halucinogeni med Himalajske pčele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije