Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 27.09.2017. 11:00

Nema dobrih prinosa bez saradnje pčelara i voćara

Prilika da se razmijene iskustva, dogovore novi planovi i ukaže na zakonsku potrebu zaštite pčele bila je ovog vikenda u Visokom, gdje je održana izvještajna skupština Saveza pčelara ZE-DO kantona.

Foto: Adi Pašalić
  • 654
  • 76
  • 0

Na susretima i druženju pčelara uvijek se iskoristi prilika da se naglasi vrlo aktuelni problem zaštite pčele. Opstanak pčele u prirodi je doveden u pitanje lošom poljoprivrednom praksom nesavjesnih poljoprivredih proizvođača.

Prilika da se razmijene iskustva, dogovore novi planovi i ukaže na zakonsku potrebu zaštite pčele bila je proteklog vikenda u Visokom, gdje je održana izvještajna skupština Saveza pčelara ZE-DO kantona. Diskutovalo se o aktuelnim temama rada svih registrovanih udruženja pčelara na kantonu, štetama nastalim tokom protekle zime, mogućim poticajima i budućim planovima zaštite pčele.

Visoko grad domaćin

Redovna skupština Saveza pčelara ZE-DO kantona održana je proteklog vikenda u Visokom, pod organizacijom općinskog udruženja pčelara "Behar". Pored prisutnih delegata, domaćina, skupu su prisustvovali i ostali članovi svih udruženja na području kantona uz prisustvo općinskih struktura, a tom prilikom je i uručena zahvalnica općinskoj načelnici Amri Babić za doprinos očuvanja pčelarenja na općini kroz redovne poticaje kao program pomoći. Sve redovne tačke su jednoglasno usvojene, a posebna diskusija se vodila oko programa poticaja sa kantonalnog i federalnog nivoa, jer mnogi pčelari su stava da pčelarska proizvodnja nije u ravnopravnom položaju u odnosu na druge grane poljoprivrede.

Dodijeljene su zahvalnice

Istaknuto je da trenutni Pravilnik o ostvarivanju poticaja je potrebno izmjeniti kako bi po principu ostalih proizvodnji u poljoprivredi i pčelari obrtnici imali lakši pristup ostvarivanju poticaja kroz broj pčelinjih zajednica/košnica. Uz lijepo nedeljno sunčano popodne, pčelari su svoje druženje nastavili kod domaćina Osmana Hašimovića, pčelara sa prvim inhalacionim centrom u BiH sa api-komorama. To je bila prilika za razmjenu iskustava i praktični dio savjetovanja i razmjene informacija.

Planovi i aktivnosti

Istaknuto je i apelirano prema svim udruženjima na kantonu da vode svoj interni registar pčelara, popune anketne upitnike o strukturi proizvodnje i nastalim štetama u proteklom periodu, kako bi se pred nadležno Ministarstvo izašlo sa određenim zahtjevima uz relevantan i tačan podatak o nastalim štetama. Također planiran je i organizovan odlazak zainteresovanih pčelara na 43. Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2017" u Beogradu od 4. do 8. oktobra.

Na kraju, poslije održane skupštine i druženja jedinstveni zaključak je da je potrebno ostvariti veću saradnju udruženja između sebe, pokušati i lobirati prema svim vladama za bolja prava pčelara koji su neopravdano u podređenom položaju po pitanju poticaja, uz konstataciju da nema dobrih prinosa niti u biljnoj proizvodnji niti u pčelarenju bez suradnje voćara i pčelara jer, gledajući hijerarhijski, pčele su itekako potrebne jer bez oprašivanja nema prinosa, bez pčela nema ni biljne proizvodnje.

Foto: Adi Pašalić


Tagovi

Pčelari Pčele Udruženja Zaštita Skupština Poticaji Poljoprivreda Obrtnici Api-komora Šteta Ministarstvo Sajam Prinosi Voćari


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]