Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požega u Srbiji
  • 13.06.2022. 16:30
  • Srednja Dobrinja, Požega

Nemilosrdni lopov ukrao ramove sa medom iz 41 košnice i otrovao pčele

Lopovi kradu kontejnere, košnice, ramove sa medom, matice...U požeškom selu pored krađe ramova sa medom iz 41 košnice, došlo je do uginuća hiljade pčela, zbog samog načina krađe.

Foto: Arhiva R. Stojanovića (Ilustracija)
  • 5.093
  • 1.532
  • 0

Nedavna krađa medišta sa medom iz 41 košnice pčelara Dušana Janjića u selu Srednja Dobrinja kod Požege u Srbiji, zabrinula je mnoge pčelare zbog drskosti načina kako je nečasno djelo izvedeno. I sam pčelar je zapanjen načinom krađe.

"Kradljivac je koristio neko omamljujuće sredstvo, a ono je izazvalo uginuće hiljade pčela. Da li je zapaljeno, da li je zadimljeno, da li je neka hemikalija stavljena, pčele nestaju. Šta se desilo, ja ne mogu da kažem. Košnice su ostale potpune prazne", kaže Janjić.

Ova krađa se dogodila na oko 300 metara od njegove porodične kuće, a nedaleko pored frekventnog puta koji povezuje tri Dobrinje. Zato se sumnja da je to uradio neko ko dobro poznaje teren.

"Šteta je ogromna"

Predsjednik udruženja pčelara "Matica" iz Požege Nenad Mandić kaže da su ove godine imali dvije prijavljene krađe. Pored ove u Srednjoj Dobrinji prijavljena je i krađa u selu Duškovci, kada su nestale dvije kompletne košnice. Prošle godine pčelaru u gradskom području ukradene su tri košnice, dok su pčelaru, koji je sa strane dolazio u selo Pilatoviće pokradena medišta sa medom, a kasnije su nađene samo kutije i nastavci bačeni nakon cijeđenja meda.

"Pčelaru Dušanu Janjiću su praktično povađeni ramovi sa medom iz 41 košnice. I još gore, prethodno su pčele omamljene vjerovatno sa nečim bukvalno otrovnim, jer ispred svake košnice ima gomile mrtvih pčela. Em što je čovjek pretrpio štetu u medu, pretrpio je i štetu u pogledu društava u iskorištenju sljedećih paša. Šteta je ogromna", kaže Mandić i dodao je da je sve prijavljeno policiji i da će se utvrditi koje je sredstvo korišteno za omamljivanje pčela.

Pčele omamljene i ubijene

On sumnja da je kradljivac u stvari i pčelar, i to neko od lokalnih.

"Na žalost ova kriza je učinila da su se u svaku profesiju uvukli nečasni ljudi. Tako i kod malinara uđu i oberu maline, a u Vojvodini čak uđu i požanju žito", kaže predsjednik udruženja iz Požege.

Krađe od marta do oktobra

Šef Operativnog tima Saveza pčelarskih organizacija Srbije za suzbijanje krađa pčela Radivoje Stojanović kaže da se u pčelarstvu krade skoro sve, pčelarski kontejneri, platforme, prikolice, košnice, nastavci sa medom, nastavci sa leglom, kompletne košnice svih tipova, ramovi, leglo, matice. Prema njegovim riječima krađe su učestale u toku pčelarske sezone, od marta do oktobra, rijetko kada u toku zime.

"Najveći broj krađa se radi u toku glavnih paša; bagrem, lipa, livada i suncokret i najčešće gdje je veća koncentracija doseljenih pčelinjaka", kaže Stojanović.

Od 2017. godine, kada je formiran ovaj tim, pa do danas, rasvijetljene su velike krađe.

Lopov maskiran u pčelara

On objašnjava da košnice kradu lopovi koji nose pčelarsku bluzu, dimilicu i pčelarski nož, što znači da imaju osnovno elementarno znanje o načinu gajenja i čuvanja pčela. Onaj ko se boji i ko ne zna o pčelarstvu ništa, taj ne prilazi košnicama iz velikog straha.

Inače, osnovni zadatak članova Operativnog tima i Lokalnog operativnog tima je stručna i logistička pomoć policijskim službenicima, obezbjeđivanje pčelarske zaštitne opreme, objašnjavanje terminologije, dijelova košnica i drugo, i pomoć pčelarima članovima SPOS-a kroz savjet kako i gdje podneti krivičnu prijavu, šta je potrebno od dokumentacije, kako da zaštite svoje pčelinjake, edukacija o korištenju sofisticirane opreme, kamera, vaga i drugo. 


Tagovi

Krađa košnica Krađa medišta Dušan Janjić Nenad Mandić Košnice Radivoje Stojanović


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.