Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja na kućnom pragu
  • 16.01.2022. 12:00

Nusret Sirćo politiku zamijenio pčelarenjem, Hajra je bila posrednik

Kao rezultat bavljenja pčelarenjem i ljekovitim biljem nastao je niz ljekovitih pripravaka i mehlema u kojima ćete naći spoj svih ljekovitih sastojaka iz prirode

Foto: Arhiva Nusreta Sirće
  • 947
  • 267
  • 1

Kada je Nusret Sirćo odijelo parlamentarca zamijenio pčelarskom uniformom, malo njih je slutilo da iza takve odluke stoji žena. A i ko bi drugi od političara mogao napraviti poljoprivrednika. Riječ je o njegovoj supruzi Hajri s kojom sada uspješno vodi poljoprivredno gazdinstvo "Pčelarstvo i ljekobilje Sirćo".

Na njihova vrata kupci danas sami dolaze. Ponosno ističu da se od svog, i rada vrijednih pčela, može lijepo živjeti u BiH.

Od parlamentarca do pčelara

Nusret se aktivno bavio politikom od 2001. do 2010. godine. Prvo se našao u ulozi ministra za poljoprivredu Zeničko-dobojskog kantona, a zatim u zastupničkoj klupi Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Po zanimanju je diplomirani veterinar, pa je svoj profesionalni radni vijek proveo u Zemljoradničkoj zadruzi "Olovo".

Sa suprugom Hajrom je prije četiri godine registrirao poljoprivredno gazdinstvo. Čini se kako je ona imala najviše utjecaja da političar postane pčelar. Naime, pčelarstvo je u njenoj porodičnoj tradiciji prisutno već desetljećima, kada se to radilo s pokretnim sačem. 

"Ja se aktivno bavim pčelarenjem od 1995. godine. Trenutno imamo 130 košnica, a prinosi po košnici se kreću oko 10 kilograma", kaže Sirćo, dodavši da se paralelno već 10 godina bave i prikupljanjem i proizvodnjom ljekovitog bilja.

Hajra aktivna u pčelinjaku (Foto: Facebook/Nusret Sirćo)

U svojoj ponudi imaju oko 110 vrsta raznog ljekovitog bilja.

"Iskoristili smo čistoću olovskog krajolika i zahvaljujući tome imamo kvalitetan planinski med i pčelinje proizvode, kao i raznovrsno ljekovito bilje", naglasio je on. 

Dobar mentor

Poslove na imanju obavljaju oboje, a proizvodi su urađeni po recepturi magistrice farmacije. Nusret i Hajra svojim proizvodima pokušavaju ispijanje čaja učiniti ritualom i zdravom navikom. Za ove hladne dane preporučuju da se što više koriste med, polen i propolis, posebno čaj od slatkog pelina-bejturana koji ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Čaj od kunice je također njihova preporuka.

S obzirom na to da ima i veliko iskustvo, prije svega kao veterinar, Sirćo mladim pčelarima savjetuje da što više čitaju stručnu literaturu iz ove oblasti. 

"Važno je da nauče anatomiju i morfologiju pčele, a uz dobrog 'mentora' praktičnog pčelara da savladaju osnovne poslove u pčelinjaku", sugerirao je on.

Gubici na proljeće

Kako navodi Sirćo, zbog klimatskih promjena i globalnog otopljavanja u posljednje tri do četiri godine osjetno su smanjeni prinosi meda. Iz tog razloga je, kako kaže, teško prognozirati ovogodišnje prinose. Zagovornik je uvođenja novih metoda u ovu oblast.

"Mogu se očekivati gubici u rano proljeće, jer zbog oskudne paše pčele gube vitalnost. Potrebno je mijenjati tehnologiju i ne razvijati društva s previše legla, dovoljno je sa šest do sedam ramova", savjetuje Sirćo.

Svoje proizvode prodaju uglavnom na kućnom pragu. Sajmovi su, kažu, uvijek dobrodošli jer lakše dolaze do većeg broja kupaca.

"Ovo je posao od kojeg se može solidno živjeti i trenutno nam je ovo jedino zanimanje", naglasio je ovaj nekadašnji političar.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Pčele Nusret Sirćo Olovo Ljekovito bilje Pčelarstvo i ljekobilje Sirćo


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]