Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos meda
  • 05.06.2016. 10:30

Očekuje se poskupljenje meda!

2014. godine, kada je bila loša godina za pčelare med je poskupio 20 posto. Za očekivati je isti scenarij i 2016.

Foto: pixabay.com
  • 6.589
  • 918
  • 0

Prema prvim procjenama, nedavni mraz uništio je 50% bagrema pa su pčelinje košnice prazne ili poluprazne. To je veliki problem za pčelare, ali i konzumente meda jer bi, zbog manjih prinosa, med mogao poskupjeti.

"Iako je još sada teško reći hoće li med poskupjeti jer to ovisi o svakom pojedinom pčelaru, činjenica je da će prinosi biti puno manji, što bi moglo dovesti do povećanja cijene. Kod nas u Zagorju bagrem je najvažniji, a osim što ga je polovicu uništio mraz, ono što je ostalo, nije medilo i unosi su i zbog toga bili slabiji.

Štete od mraza su ostavile traga na proizvodnju meda

Sve to ovisi i o području jer su štete od mraza različite. Sad je bagremova paša pred završetkom i točne podatke znat ćemo za oko dva tjedna kad se med počne vrcati", kazao nam je predsjednik Zajednice pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije, Zdravko Bedeniković. Prema njegovim informacijama, ni pčelari u drugim dijelovima nisu prošli bolje jer je mraz uništio i lipu, kesten i ostalo medonosno bilje, također sve za najmanje 50%.

Posljednja teška godina za pčelare bila je 2014. kada nije bilo mraza, ali je u vrijeme cvatnje bagrema bilo hladno i jako kišovito. Tada su također prinosi meda bili upola manji, a cijena meda s tadašnjih 40 kuna porasla je na 50 kuna - što je 20%-tno poskupljenje. Vezano uz to i informacije pčelara s terena od kojih su kod nekih košnce potpuno prazne, za očekivati je da će med svakako poskupjeti, samo je pitanje koliko.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Poskupljenje meda Bagrem Štete od mraza


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]