Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vjekoslav Benić
  • 24.11.2017. 16:30

Od 41 pčelinjeg društva, ostalo je samo jedno

45-ogodišnji Vjekoslav Benić iz Tovarnika ponosan je vlasnik tri jutra zemlje i devet selećih košnica. U jednomatično pčelarstvo je zakoraknuo prije šest godina kada je tragao za nečim čime bi kao umirovljeni hrvatski dragovoljac upotpunio svoje slobodno vrijeme.

Foto: Pixabay.com/maria-anne, Roberta Kljenak
  • 2.667
  • 181
  • 0

45-ogodišnji Vjekoslav Benić dolazi iz Tovarnika. Ponosan je vlasnik tri jutra zemlje i devet selećih košnica. U jednomatično pčelarstvo je zakoraknuo prije šest godina kada je tragao za nečim čime bi kao umirovljeni hrvatski dragovoljac upotpunio svoje slobodno vrijeme. Već tada je smatrao da pčele predstavljaju sve ono što je pobožno, uzvišeno, uređeno i sveto, te da su pčele poseban Božji dar za prirodu bez kojih bi izumrlo čovječanstvo. A, danas, za njega su one odmor za dušu i dar od Boga s kojim se rado opušta u pčelinjaku.

“Raditi s pčelama je lijepo, ako prema istima gajite veliku ljubav. Takav oblik rada za mene predstavlja poslijeratnu terapiju. Smirenošću sam došao do faze u kojoj mogu sjediti u kratkim rukavima ispred košnica i bez straha slušati njihovo zujanje. Spoznao sam da ne vole alkohol i parfeme, zbog kojih ste, ako ih osjete, nastradali”, objašnjava Vjekoslav koji se u samim početcima, po prvi ozbiljniji put, susreo s ubodima pčela.

Vjekoslav Benić

Tada nije nosio zaštitnu pčelarsku opremu u koju ubrajamo rukavice, šešire u različitim izvedbama, jakne i hlače, odnosno kombinezone, te zaštitnu obuću, jer nikad ne znamo gdje nas pčele mogu ubosti. Većini pčelara je najdraži šešir koji štiti glavu širokim obodom na kojem je prišiven mrežasti veo koja ne dodiruje lice.

Prošla je zima bila kobna za pčele

Kao i mnogi drugi ozbiljniji pčelari, Vjekoslav smatra da pčele danas imaju više neprijatelja (Varroa destructor, prskanje biljaka pesticidima tijekom cvatnje, "preokrenuta" godišnja doba, temperature i slično) nego prije nekoliko desetaka godina. Zbog toga pčelinje zajednice bez pomoći rijetko dostižu optimalnu snagu za ranu pašu. Iz tih se razloga susreće s pomorom pčela. Srećom, ne prevelikim, kao što je to slučaj kod njegovog prijatelja kojemu je prošlu zimu od 41 pčelinjeg društva, ostalo samo jedno.

“Prethodna je godina bila jako loša, a smatramo da je uzrok tome jaka zima na kakvu pčele nisu naviknute. Matica je zalegla mladu pčelu i nije se pomjerila na hranu i pčele su, jednostavno, uginule od gladi unatoč košnicama punim meda”, objašnjava Vjekoslav koji preko zime pčele prihranjuje kupovnim pogačama koje postavlja u studenom i siječnju kako bi ih držao u optimalnom broju unutar zajednice zbog oprašivanja poljoprivrednih nasada, uzgoja pčelinjih matica,intenzivnijeg prikupljanja nektara, proljetno/ljetne podjele zajednica, i naravno boljeg i adekvatnijeg uzimljavanja.

Govorimo li o prihrani pčela u proljeće, tada je bitno naglasiti da u to vrijeme postavljam poticajne pogače za maticu jer pčelama tada pelud i nektar nisu još dostupni ili su im dostupni u neadekvatnim količinama. Sama je prihrana u tom vremenu nužna jer smanjenjem unosa nektara i peluda matica smanjuje zalijeganje jajašca, što može dovesti do pada populacije u zajednici”, dodaje Vjekoslav čije radilice posjećuju paše uljane repice, suncokreta, badema i livade u okolici Tovarnika. Kod njega se, količina meda po rami kreće oko 2 kg, što je za njega, kao pčelara iz hobija, dobar rezultat.

Foto: Pixabay.com/maria-anne, Roberta Kljenak


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Proizvodnja meda Pomor pčela


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer