Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bušelić
  • 17.07.2019. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Kozica, Vrgorac

Od dvije pčelinje zajednice do zlatnih medalja za med, za sve je "kriv" otac Mate

Nisam pokazivao neki interes, sve do trenutka kada mi je otac poklonio dvi' pčelinje zajednice uz riječi: "Evo sine, ja ti ih poklanjam, sada su tvoje i samo nemoj dozvoliti da umru zbog bolesti ili ne daj Bože gladi“, sjeća se početaka Miljenko Bušelić.

Foto: Pčelarstvo Bušelić
  • 1.632
  • 158
  • 0

Ulaskom u europsku obitelj malim obiteljskim gospodarstvima dala se mogućnost korištenja bespovratnih sredstava, pa tako malo po malo ta nekada vitalna ekonomska grana, diže se iz pepela. Ruku pod ruku s poljoprivredom ide i pčelarstvo. Do jučer tradicionalna djelatnost naših djedova i očeva i danas počiva na starim temeljima, ali sada s novim pristupom.

Najbolji primjer je mladi pčelar Miljenko Bušelić iz Kozica u općini Vrgorac, član OPG-a čiji je nositelj njegov otac Mate. I Bušelići nastavljaju dugogodišnju tradiciju, a mladi Miljenko četvrta je generacija pčelara u obitelji. Uspješno gospodarenje, iskustvo i tradicija prenosila se s koljena na koljeno sve do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća kada se pojavila varooza, bolest koja je poharala više-manje sve pčelinjake na tom području.

Glavni "krivac" je otac Mate

Međutim, zahvaljujući prednosti najupornijih pčelara, pčelarstvo na tim prostorima nije izumrlo. Prije trinaest godina stariji Bušelić nabavlja dvije nove pčelinje zajednice, a već iduće godine pčelinjak se proširio na desetak društava.

Otac Mate uveo je i sina u pčelarstvo 

"U početku nisam pokazivao neki interes za pčele sve do onog trenutka kada me otac "navukao“ i poklonio mi dvi pčelinje zajednice uz riječi: "Evo sine ja ti ih poklanjam, sada su tvoje i samo nemoj dozvoliti da umru zbog bolesti ili ne daj Bože gladi“ Uz njih mi je poklonio i jednu knjigu o pčelarstvu. I onda je tako sve krenulo", priča nam svoju životnu priču Miljenko Bušelić koja mu je iz temelja promijenila život.

Danas Pčelarstvo Bušelić ima oko 150 pčelinjih društava i jedni su od najrespektabilnijih pčelara u cijelom tom kraju. Već 2010. godine na natjecanju u Osijeku osvajaju prvo mjesto za najbolji cvjetni med u Republici Hrvatskoj. I od tada do danas s raznih natjecanja donijeli su dva brončana, šest srebrnih i deset zlatnih odličja.

Bespovratnim sredstvima do nove opreme i povećanja pčelinjeg fonda

Kako bi unaprijedili poslovanje od 2012. godine koriste mjere iz Nacionalnog pčelarskog programa za refundaciju troškova i nabavke opreme. "Kao i svaki mladi čovjek željan napretka kojeg nisam mogao ostvariti sam, obraćam se LAG-u Adrion. U početku nije bilo lako, nisam imao uvjete. Gubio sam nadu, ali je nije gubila sadašnja predsjednica LAG-a Dragica Vranješ. I tako je i bilo. Izašao je natječaj za podmjeru 6.3. i eto ga, Pčelarstvo Bušelić zadovoljava sve uvjete. Opet moram istaknuti LAG jer bez njihove pomoći 15.000 eura bespovratnih sredstava u vidu pomoći, opreme i povećanja pčelinjeg fonda, nikada ne bi dobili", sjeća se Miljenko.

Dobivenim novcima iz natječaja za tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, kupljen je novi otklapač sača, parna preša za topljenje voska, kao i brojni nastavci i košnice.

Miljenko Bušelić je danas jedan od najrespektabilnijih pčelara vrgoračkog kraja 

Pčelarstvo Bušelić trenutno proizvodi samo med i većinom ga prodaju na kućnom pragu, a i po raznim sajmovima. Osim onih prodajnog, Bušelići se pojavljuju i na onima koji nisu prodajnog karaktera. Jedan od njih je i "Blidinjski gastro festival“ koji se prošle godine održao u tom bosanskohercegovačkom parku prirode, a i na predstavljanju udruge "Via Dinarica“ koje se prije dvije godine održalo u Europskom parlamentu u Bruxellesu.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Bušelić Miljenko Bušelić Pčelarstvo Med Ruralni razvoj


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.