Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matična mliječ
  • 17.03.2021. 16:30
  • Istarska, Pazina

OPG Hrvatin: Proizvodnja matične mliječi može biti dobra čak i kada nema meda za vrcanje

Sezona traje dva mjeseca, kroz svibanj i lipanj, pa kada krenemo nema stajanja. U jednom ciklusu obradimo 1.000 matičnjaka za što nam treba pet sati neprekidnog rada, kazuju najveći istarski proizvođači mliječi.

Foto: Arhiva OPG-a Hrvatin
  • 1.162
  • 236
  • 1

"Proizvodnja matične mliječi može biti dobra čak i kada nema meda za vrcanje. Kako su zadnjih godina količine izvrcanog meda manje, a količine mliječi sve veće, postala je naš proizvod broj jedan“, kaže nam Boris Hrvatin, pčelar iz Pazina, koji je krenuo u pčelarstvo 1990. godine s četiri pčelinje zajednice.

Supruga Snježana i on učili su iz knjiga i časopisa, polazili stručna predavanja u organizaciji pčelarske udruge Lipa iz Pazina, gdje su članovi, ali najviše znanja stekli su praktičnim radom. "Puno sam naučio razmjenjujući iskustva s ostalim pčelarima, ali najviše na vlastitim greškama koje, srećom, nikada nisu bile velike“, priznaje Boris koji je stjecanjem sve većeg iskustva odlučio postupno povećavati i broj košnica. U međuvremenu je završio pčelarsku školu.

U počecima su proizvodili samo bagremov kojega je do prije deset godina uvijek bilo u značajnim količinama. Kvaliteta je bila vrhunska što potvrđuju brojna zlatna odličja s raznih ocjenjivanja. "Zadnjih godina su količine bagremova meda puno manje, a bude ponešto šumskog i cvjetnog. Ostalih paša na našem području nema“, doznajemo od supružnika.

Sezona traje dva mjeseca

Nekako u to vrijeme, prije desetak godina, su počeli sakupljati i pelud, te ga nude u sušenom obliku. Sakupljaju i propolis od kojeg rade tinkturu, a upotrebljavaju ga i kao važan sastojak kreme. "Krema od propolisa pomaže kod mnogih kožnih bolesti“, navode.

Shvativši da je matična mliječ vrlo vrijedan i tražen proizvod, 2012. godine kreću u novu avanturu. "Prvih pet godina su rezultati bili prilično loši jer je to komplicirana i vrlo zahtjevna proizvodnja. Iz tog se razloga tek mali broj pčelara odlučuje ići u tom smjeru“, napominju.

Komplicirana i vrlo zahtjevna proizvodnja obeshrabrila je mnoge

Od 2009. godine imaju registriran posebno uređen objekt za skladištenje i pakiranje pčelinjih proizvoda što je vrlo bitno u proizvodnji matične mliječi. "Neophodna je dobra rasvjeta, topla voda i hladnjak, a važno je i da je ta prostorija čim bliže pčelama", ističu Hrvatinovi koji se u dva mjeseca trude proizvesti što veće količine jer je sezona kratka, a potražnja sve veća.

"Sezona traje dva mjeseca, kroz svibanj i lipanj, pa kada krenemo nema stajanjaTreba se dobro organizirati jer je potrebno puno radnih sati da proizvedemo količine koje smo isplanirali“, govore i dodaju da nabavu opreme, ambalaže i sve ostale pripreme valja obaviti prije sezone.

U ciklusu obrade 1.000 matičnjaka

Kakav je postupak sakupljanja matične mliječi? Kreće se u sedam ujutro vađenjem okvira s matičnjacima i jednog okvira na kojem ima puno jednodnevnih ličinki. Nose se u spomenutu prostoriju, oštrim skalpelom svaki se matičnjak skrati te se iz njih iglom vade ličinke. Zatim se drvenom ravnom žličicom skuplja mliječ i stavlja u bočice.

"U ispražnjene matičnjake kćer Valentina iglom presađuje nove ličinke veličine jedan milimetar. Okvir potom vraćamo čim prije u košnicu gdje pčele odmah počinju lučiti mliječ oko novododanih ličinki, čime započinje novi ciklus“, opisuje Boris.                                                                

Napunjena bočica se hermetički zatvara, lijepi se etiketa i takva ide u frižider, a nakon dva sata u zamrzivač na -18°C te se tako uspješno čuva.

"U jednom ciklusu obradimo 1.000 matičnjaka za što nam treba pet sati neprekidnog rada. Nezgodno je ako pada kiša jer su tada pčele uznemirene pa bodu“, kazuju.

Najkvalitetniji pčelinji proizvod

Kupci su najčešće osobe s težim bolestima, ali ima i onih koji je konzumiraju preventivno. Matična mliječ jača imunološki sustav, uništava bakterije i viruse, oslobađa organizam umora i stresa, povoljno djeluje na kardiovaskularni i živčani sustav, djeluje na karcinome sporijeg rasta, normalizira krvni tlak i hormonsku ravnotežu te regulira rad svih vitalnih organa.

OPG Hrvatin najveći je proizvođač matične mliječi u Istri

"Ona je najkvalitetniji proizvod koji dobivamo od pčele“, veli Boris. Potvrda tome je činjenica da se u pčelinjoj zajednici njome hrane samo matica i ličinke (buduće pčele) prva dva dana života. Mnogo govori i to što radilice žive mjesec, mjesec i pol dana, a matica može poživjeti čak pet godina.

Zainteresirani ih pronađu na internetu, dođu na preporuku kolega pčelara ili ljudi koji već kupuju kod njih. Godinama imaju štand na lokalnim Danima meda koje u dva dana posjeti više tisuća ljudi, pa se i tako promoviraju.

Zadržati visoku kvalitetu

Proizvodnja pčelinjih proizvoda nije nimalo jednostavna, pa početnicima savjetuje da krenu s manje košnica i polako povećavaju broj, dok se uhodavaju u posao. U pčelarstvu je svaka godina drugačija, nosi nove izazove i nove situacije, pa je neophodna spremnost na cjeloživotno učenje. 

Ističu da najveći problem u poslovanju predstavljaju klimatske promjene. "Vremenske prilike su zadnjih desetak godina vrlo nestabilne i nisu u skladu s godišnjim dobima što je za biljke šok, a rezultat toga je izostanak lučenja nektara. Zato je nemoguće planirati proizvodnju meda“, povjeravaju nam.

Zbog klimatskih promjena nemoguće je planirati proizvodnju

OPG Boris Hrvatin registriran je 2006. godine kao dodatna djelatnost. Već duže vrijeme drže stacionarni pčelinjak od pedesetak društava. Proizvode i ekološko maslinovo ulje za svoje potrebe.

Osim njega, u proizvodnju su uključene supruga Snježana te kćeri Valentina i Valnea. “S pčelama radim ja, supruga pomaže kod vrcanja, Valentina kod proizvodnje matične mliječi, a Valnea uređuje Facebook stranicu“, govori ponosan suprug i otac čiji je OPG najveći proizvođač matične mliječi u Istri. Proizvode prodaju na kućnom pragu ili dostavom.

"Svi su naši proizvodi vrlo kvalitetni što potvrđuju brojne laboratorijske analize, a i sami potrošači to prepoznaju, pa imamo veliki broj stalnih kupaca. Želja nam je zadržati postojeću kvalitetu što neće biti teško s obzirom na to da radimo što volimo“, zaključuje Boris.


Fotoprilog


Tagovi

Boris Hrvatin Matična mliječ Proizvodnja meda Pčele


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."