Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija
  • 28.04.2021. 10:55
  • Varaždinska, Varaždin

Opremljeni "beesbustersi" Međimurske i Varaždinske županije

Pčelarima koji volonterski zbrinjavaju rojeve pčela nepoznata vlasnika, uručena je vrijedna oprema.

Foto: Antun Karlović
  • 400
  • 63
  • 0

Pčelari Međimurske i Varaždinske županije koji uz potporu Ministarstva poljoprivrede djeluju na volonterskom zbrinjavanju rojeva pčela nepoznata vlasnika, prvi su put u povijesti Hrvatske primili opremu nabavljenu u velikoj akciji jednog trgovačkoj centra. 

Možda niste znali, ali na stranicama Hrvatske pčelarske službe 112 možete pronaći popis pčelara po županijama spremnih izaći na teren i ukloniti roj pčela. Prepoznajući njihov dugogodišnji koristan volonterski rad, prikupljena su i donirana toj službi sredstva u vrijednosti od 360.000 kuna.

Zaključno sa subotom 24. travnja nabavljena oprema je, osim u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, podijeljena i u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji kao i za potrebe zbrinjavanja rojeva pčela u Zagrebu.

Hrvatska pčelarska služba 112 organizirano djeluje još od sezone 2004./2005. kad je iz Varaždina pokrenut u svijetu jedinstven način organiziranog prikupljanja rojeva pčela nepoznata vlasnika na dojavu građana.

Od 2018. godine sklopljenim sporazumom udruga HUP Pčelinjak iz Zagreba koju vodi Dražen Jerman i Pčelarstvo online iz Varaždina koji je idejno projekt pokrenuo još 2004. godine (tada nazvan SOS roj pčela), danas zajednički i ravnopravno vode cijeli projekt na razinu države.

Vrijedna pčelarska oprema 

Uz potporu Ministarstva poljoprivrede, sporazumima su županijske udruge širom Hrvatske preuzele koordiniranje akcijama sakupljanja i organiziranja pčelara. Tom se sporazumu priključila i skupina pčelara Međimurske županije preko udruge Agacija.

Uz podjelu novih prepoznatljivih pčelarskih odjela, u Varaždinu je prezentiran i nov sustav bežičnih usisavača za pčele kupljenih sredstvima iz donacije, a kojima od ove godine i na području te dvije županije samo zbrinjavanje postaje daleko lakše i učinkovitije.

Ove godine slijedi još podjela za pčelare u Virovitičkoj i Vukovarskoj županiji.


Tagovi

Roj pčela Hrvatska pčelarska služba 112 HPS 112 Varaždin Međimurska županija Varaždinska županija Virovitička županija Vukovarska županija


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.