Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski centar
  • 28.08.2020. 16:30
  • Zadarska, Poličnik

Otvoren pčelarski centar u Poličniku - vrijednost projekta iznosi 27,5 milijuna kuna

Centar za razvoj i edukaciju Poličnik će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja u industrijama koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode

Foto: Facebook/Centar za razvoj i edukaciju - Poličnik
  • 605
  • 75
  • 0

Centar za razvoj i edukaciju Poličnik, poznatom i kao pčelarski centar, otvoren je danas, 28. kolovoza. Ovaj je Centar produkt moderne poduzetničko – poslovne infrastrukture te će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja u industrijama koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode. Ukupna vrijednost projekta iznosi 27,5 milijuna kuna, a Centar će pružati usluge inkubacije i konzultantske usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima, specijalizirane edukativne usluge poslovnim subjektima, zaposlenima, nezaposlenima, studentima i učenicima, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.  

U sektoru pčelarstva, u 2020. godini bilježi se porast broja pčelara u odnosu na 2019. godinu i to za 4,7 %, kao i porast broja pčelinjih zajednica za 6 %. S povećanjem broja zajednica raste udio prodaje na veliko. Također, u 2018. proizvedeno je 7.440 tona meda, dok je tijekom 2019. godine proizvodnja meda procijenjena na 8.373 tona. 

44,5 milijuna kuna predviđeno do 2022. za provedbu Nacionalnog pčelarskog programa 

Tijekom 2019. godine zaustavljen je rast uvoza meda u Republiku Hrvatsku te se bilježi njegovo smanjenje za 24 % u odnosu na 2018., a izvoz se zadržao na približno jednakoj razini. Kao odgovor na izazove u sektoru definirane su tržišne mjere pomoći u skladu s Nacionalnim pčelarskim programom donesenim prošle godine u rujnu. Za provedbu Programa kroz 3 godine, od 2020. do 2022. godine, predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna.

"Projekt Centra za razvoj i edukaciju Poličnik je pokazatelj kako Općina Poličnik i Zadarska županija dijele naše ciljeve. Centar će biti iznimno važan za razvoj sektora pčelarstva, a sama županija je izuzetno važna za hrvatsku poljoprivredu i ribarstvo. U predstojećem razdoblju na raspolaganju ćemo imati još više EU sredstava koja će, vjerujem, kroz niz kvalitetnih projekata dodatno unaprijediti razvoj poljoprivrede i ribarstva u Zadarskoj županiji te zajednice u cjelini", istaknula je ministrica Marija Vučković na svečanoj sjednici povodom obilježavanja dana Općine. 

Važnost luke Gaženica

Zadarska županija u kojoj se nalazi Općina Poličnik svojim plovilima je u 2019. godini ostvarila gotovo 47 % cjelokupnog ulova male plave ribe u Hrvatskoj, ima udio od 60 % u ukupnoj vrijednosti proizvodnje akvakulture u RH te ostvaruje skoro 70 % ukupne hrvatske količine i vrijednosti proizvodnje bijele morske ribe, a 75 % ulova plavoperajne tune je u 2019. godini namijenjeno za uzgajališta iz Zadarske županije. 

U luci Gaženica radi prometne povezanosti i riboprerađivačke industrije koja je iznimno razvijena na ovom području, ukupni godišnji iskrcaj ribe i drugih morskih organizama evidentiran za 2019. godinu iznosi 8,6 tisuća tona. Uz Gaženicu kao vodeće iskrcajno mjesto u Hrvatskoj ističe se i iskrcajno mjesto Vela Lamjana na otoku Ugljanu. Ukupni godišnji iskrcaj prošle godine u Veloj Lamjani iznosio je 5,2 tisuće tona. 

Ulaganja u županiju i Općinu Poličnik

Neka od najznačajnijih ulaganja u županiji kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo upravo su u potpunosti financirana izgradnja supra i infra strukture u ribarskoj luci Vela Lamjana, vrijedna gotovo 37 milijuna kuna, te rekonstrukcija postojeće infrastrukture u ribarskoj luci Gaženica, investicija vrijedna gotovo 28 milijuna kuna te u potpunosti financirana EU sredstvima. 

Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo na području te županije ugovoreno je gotovo 532 milijuna kuna, a isplaćeno su 324 milijuna kuna. Također, kroz Program ruralnog razvoja te tržišne, izravne i nacionalne potpore u Zadarskoj županiji ugovoreno je gotovo 1,2 milijarde kuna putem 21.431 ugovora, od čega je isplaćeno 957 milijuna kuna. Za Općinu Poličnik u istom razdoblju ugovorena je vrijednost potpora od gotovo 24 milijuna kuna, a isplaćeno gotovo 22 milijuna kuna, a u navedene projekte spada i uređenje nerazvrstane ceste Poličnik – Lovinac. 


Tagovi

Pčelarski centar Općina Poličnik Marija Vučković Nacionalni pčelarski program Centar za razvoj i edukaciju


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo