Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje
  • 31.05.2020. 12:00

Pčelarenje kao oprašivačka djelatnost pokazalo se unosnim poslom

FAO je procijenila kako u Europskoj uniji od 100 vrsta usjeva koji čine 90% hrane, njih čak 71 oprašuju pčele. Korist od oprašivanja na godišnjem nivou procijenjena je na oko 5 milijardi eura od čega se 4,3 milijardi eura pripisuju medonosnoj pčeli, a ostatak solitarnim pčelama i bumbarima.

Foto: JumpStory
  • 409
  • 55
  • 0

Više od 75% svjetskih prehrambenih kultura u određenoj mjeri ovisi o oprašivanju. Oprašivači poput pčela, leptira, ptica, moljaca, buba, pa čak i šišmiša pomažu biljkama u reprodukciji, a za svaki zalogaj nekog voća i povrća kojega pojedemo možemo zahvaliti upravo njima. 

Međutim, intenzivna poljoprivreda koja je promijenila način gospodarenja zemljom i sve veće korištenje pesticida i gnojiva, rezultirali su zabrinjavajućim smanjenjem oprašivača, posebice pčela. Prema podacima Organizacije za poljoprivredu i hranu UN-a (FAO) oko 35 % beskralježnjaka kao što su to pčele i leptiri te oko 17% kralježnjaka poput šišmiša suočavaju se s izumiranjem u cijelome svijetu.

Kao jedan od primjera je Kina, u kojoj, da bi voćarski sektor uopće opstao, voćke jabuka i krušaka se oprašuju ručno.

Oprašivanje voćaka uz pomoć pčela

Iako postoji mali broj voćaka koje su samooplodne, poput breskve, marelice i nekih sorata višnje i šljiva, radi postizanja većeg uroda i one su mamac za oprašivače. 

Glavnu ulogu većinom dobiva pčela.  Ustanovljeno je da pojedine pčele koje obilaze cvjetove jabuke, šljive, maline i kruške nose na sebi od nekoliko desetina tisuća do tri ili pet milijuna zrnaca peludi. Vrijednost oprašivanja voća pčelama je u tome što pčela u toku dana posjećuje cvjetove iste vrste. Tako ona prenoseći pelud iste vrste s cvijeta jedne sorte na cvjetove druge sorte obavlja međuoprašivanje, koje je nužno za oplodnju stranooplodnih sorta voćaka.

Ručno oprašuju voćke jer nemaju dovoljno pčela i drugih oprašivača

Za oprašivanje voćaka se preporučuju 4 košnice na 1 ha nasada s različitim voćnim vrstama ili pak 3 do 4 košnice za 1 ha voćnjaka bresaka ili jabuka, i 6 do 8 košnica za 1 ha voćnjaka krušaka, trešnja ili šljiva, piše u knjizi Suvremeno pčelarstvo, Laktić i Šekulja.

Oprašivanje unosan posao?

Oko 130 biljaka  u SAD-u se oprašuje pomoću pčela, a godišnja korist u poljoprivredi SAD-a se procjenjuje na oko 9 milijardi dolara.

Gene Brandi, pčelar iz sjeverne Kalifornije koji ima 40 godina iskustva u ovom sektoru rekao je za Spos kako mu je oprašivanje usjeva postalo unosnije nego pravljenje meda. "Tijekom veljače i ožujka kada cvjeta badem, moje se pčele zajedno s 30 milijardi drugih, pripremaju za oprašivanje 1,3 milijuna hektara. Zarada je od 180-200 dolara po jednom društvu, odnosno četverostruko više nego prije 10 godina", pojašnjava Brandi. Drugi usjevi kao što su maline, kupine, trešnje, dinje i jabuke, kako on tvrdi, nisu toliko isplative za oprašivanje.

Moljci imaju veliku ulogu u oprašivanju biljaka

U Kanadi se vrijednost medonosnih pčela za oprašivanje usjeva procjenjuje na preko 2 milijarde dolara godišnje. Svake godine oko 300.000 kolonija medonosnih pčela posjećuje uljanu repicu i doprinosi proizvodnji od čak 12,6 milijuna tona. Za oprašivanje borovnica zaduženo je oko 35.000 kolonija, a za jabuke njih 15.000, piše Canadian Honey Council

FAO je procijenila kako u Europskoj uniji od 100 vrsta usjeva koji čine 90% hrane, njih čak 71 oprašuju pčele. Korist na godišnjem nivou procijenjena je na oko 5 milijardi eura od čega se 4,3 milijardi eura pripisuju medonosnoj pčeli, a ostatak solitarnim pčelama i bumbarima.

Kod nas ova djelatnost još uvijek nije prepoznata kao unosna, no i o njoj treba razmišljati kao o poslu budućnosti. 


Tagovi

Pčele Samooprašivanje Stranooprašivanje Voće Pelud Isplativost Oprašivačka djelatnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]