Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poštovati pravilnik
  • 14.01.2022. 10:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Pčelari iz Sanskog Mosta staju u kraj nelegalnim selidbama pčela

Primijećeno je da pojedinci na području ove općine, za vrijeme medonosne sezone, drže pčele bez prethodno ispunjenih uslova koji odnose na ovakav vid pčelarenja

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 311
  • 61
  • 0

Udruženje pčelara Sanski Most u narednom periodu će insistirati na dosljednom provođenju Pravilnika o pčelarstvu FBiH, posebno u onom dijelu koji se odnosi na prisustvo i dolazak pčelara iz susjednih općina i gradova. Primijećeno je da pojedinci na području ove općine, za vrijeme medonosne sezone, drže pčele bez prethodno ispunjenih uslova koji odnose na ovakav vid pčelarenja.

Veterinarski pregled

U sanskom Udruženju pčelara ističu da je ovim pravilnikom, koji je na snazi od 2018. godine, posebno uređena oblast držanja pčelinjih zajednica, odnosno selidba i prevoženje pčela u druge općine i gradove. Naglašavaju kako je za takvo pčelarenje neophodno prethodno ispuniti nekoliko uslova, među kojima je najvažniji veterinarski pregled pčela.

Naime, ukoliko se radi o zaraženim društvima, postoji opasnost od prenosa zaraze i kod drugih pčelara, što može izazvati nesagledive posljedice po pčelinje zajednice, među kojima je najopasniji pomor pčela.

Pribavljanje saglasnosti

Samo u proteklom periodu imali su nekoliko takvih slučajeva na području općine, posebno u vrijeme bagremove paše. Ističu kako nemaju ništa protiv da i pčelari iz drugih općina dovoze svoje pčele u Sanski Most, ali samo uz sve pribavljene saglasnosti o ispunjavanju svih neophodnih propisa, odnosno uz posjedovanje dozvole koju izdaje nadležna općinska služba.

Inače, ovo područje je jedno od bogatijih u BiH po broju pčelara, kvaliteti meda, medonosnim biljkama i nezagađenom okolišu, zbog čega je potrebno posebnu pažnju posvetiti ovom problemu.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Sanski Most Udruženje pčelara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...