Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 11.12.2015. 11:35

Pčelari izvoze polovinu proizvodnje meda

Godina je za pčelare iznadprosječna, no nisu zadovoljni Pravilnikom o medu koji je donesen prilikom ulaska u EU jer se omogućuje mješavina meda zemalja EU i trećih zemalja.

  • 476
  • 22
  • 0

Osim za vinare i vinogradare, čini se kako će 2015. godina biti iznadprosječno dobra i za pčelare. Od preduvjeta na koje čovjek ne može utjecati, svakako je najvažnije dobro vrijeme, a na pčelaru je da pripremi kvalitetnu i jaku zajednicu koja će onda to vrijeme iskoristiti.

Od približno 9 tisuća tona koliko se u prosjeku proizvede godišnje u Hrvatskoj, polovina ostaje na domaćem tržištu.

Porasla prodaja na kućnom pragu

"U RH pčelarimo sa 450 tisuća košnica, u prosjeku proizvodimo 20 kg meda po zajednici. Od toga, više od 50% se konzumira na kućnom pragu, što je jako pozitivno. Svijest potrošača je porasla. Druga polovica meda završava u izvozu koji je zadnjih godina stabilan jedino u ovoj poljoprivrednoj grani. Nisu zadovoljni Pravilnikom o medu koji je donesen prilikom ulaska u EU jer se omogućuje mješavina meda zemalja EU i trećih zemalja", govori Tomislav Jelić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza. Danas se konzumira kilu i pol meda po stanovniku godišnje, što je naspram pola kilograma, koliko je bilo prošlih godina, velik uspjeh.

Pčelari traže i isticanje postotka domaćeg meda na pakiranju, tj. deklaraciji, a to je kažu velik problem, za sve europske pčelare koji su nedavno u Bruxellesu i prosvjedovali.


Tagovi

Pčelari Jaka zajednica Tržište Med Izvoz Tomislav Jelić Hrvatski pčelarski savez


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić