Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore pčelama
  • 27.08.2021. 13:30

Pčelari, u savjetovanju je Pravilnik Programa potpore zbog gubitka medonosnog potencijala

Pčelari su, podsjećaju, zbog gubitka medonosnog potencijala uzrokovanog nedostatkom pčelinje paše bili primorani prihranjivati pčele što je uzrokovalo velike financijske troškove.

Foto: Bigstock/ wedmov
  • 953
  • 498
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno savjetovanje stavilo je Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala.

Pčelari su, podsjećaju, zbog gubitka medonosnog potencijala uzrokovanog nedostatkom pčelinje paše bili primorani prihranjivati pčele što je uzrokovalo velike financijske troškove.

"Ovim Nacrtom prijedloga Pravilnika će se omogućiti provedba raspodijele sredstva koja će nadoknaditi dio nastalih troškova“, ističu. 

Iznos potpore iz Programa određuje se proporcionalnom raspodjelom financijskih sredstava iz Programa. Po korisniku se izračunava na temelju broja pčelinjih zajednica u stacionarnim i/ili selećim pčelinjacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2021. godinu i iznosa stvarnog troška kupljenog šećera bez PDV-a, a najviše do iznosa od 20,00 kuna po pčelinoj zajednici.

Ako je korisnik priloženim računima opravdao manji iznos po pčelinjoj zajednici odpropisanog, pripada mu potpora po opravdanom manjem iznosu, stoji u savjetovanju. 

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev za potporu podnosi se na obrascu koji je sastavni dio ovoga Pravilnika. Uz njega je obvezno priložiti jasno čitljivu presliku pravovaljanog originala plaćenih računa za kupljeni šećer za prihranu pčelinjih zajednica izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine.

Na računu mora biti naznačeno ime, prezime i OIB pčelara. U slučaju plaćanja transakcijskim računom uz Zahtjev se prilaže i jasno čitljiva preslika dokaza o plaćenom računu, na kojem je naznačeno ime i prezime pčelara, a u slučaju plaćanja internetskim bankarstvom potvrda banke o izvršenoj transakciji.

Potpisani Zahtjev i prateća dokumentacija dostavljaju se Ministarstvu poljoprivrede (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) isključivo preporučenom pošiljkom s povratnicom na adresu Ministarstvo poljoprivrede, Ilica 101, 10 000 Zagreb, do 15. listopada 2021. godine.

"Zahtjev podnesen nakon isteka navedenog roka navedenog smatrat će se nepravovremeno podnesenim i neće se razmatrati“, naglašavaju iz resornog Ministarstva.

Ako se tijekom administrativne kontrole utvrdi da je Zahtjev s pratećom dokumentacijom nepotpun, podnositelj zahtjeva će biti isključen iz ostvarivanja prava na potporu iz Programa.

Više informacija o savjetovanju možete pronaći ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 1. rujna ove godine. 


Tagovi

Pravilnik Savjetovanje Program potpore pčelama Medonosni potencijal Gubitak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]