Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijski stršljen
  • 01.05.2020. 15:00

Pčelari u strahu: Nekontrolirano se širi azijski stršljen

Azijski stršljen je u Europu došao iz Kine, a zbog njega su zabrinuti uzgajivači diljem Europe jer jedan njihov roj može uništiti koloniju od 10.000 pčela.

Foto: Depositphotos/dzophoto
  • 3.886
  • 518
  • 0

Zabrinutost zbog brzog širenja azijskog stršljena (Vespa velutina) u Europi sve više raste, piše agroinform. Ovaj agresivan štetnik na naš je kontinent prvi puta stigao 2003. godine i to u Francusku, a uvezen je slučajnim transportom iz Kine.

Ovaj se kukac sada pojavio u gotovo svim zemljama zapadne Europe, a uočen je i u susjednoj Italji. Veličine je svega 3 cm, a možemo ga prepoznati po žutim nogama i izuzetnoj agresivnosti. Gradi gnijezda visoko na stablima i to pretežno u šumama.

Jedan roj uništi koloniju od 10.000 pčela

Ne uzrokuje direktna oštećenja na biljkama već uništava pčele i time utječe na oprašivanje. Pored toga, uzrokuje ozbiljne štete u pčelarstvu i proizvodnji meda. Čak napada i druge insekte što se negativno odražava na cijeli ekosustav.

Panika na Silbi: Azijski stršljen ili Mamutska osa u vrtu Linde Žunić?

Pčelari s razlogom strahuju od ovoga štetnika jer stručnjaci smatraju da roj od 10-ak ovih jedinki u sat vremena može ubiti koloniju od 10.000 pčela. Također, nije bezazlen ni za ljude, pogotovo u vrijeme ljetnih vrućina kada je njihov napad zapaženiji. Ima žalac dug 6mm s kojim je u stanju ubrizgati toliko otrova da kod ljudi može doći do nekroze.

Jedina obrana je uništavanje gnijezda

Do sada nije razvijena niti jedna učinkovita obrana od ove vrste stršljena, ali se iznos za zaštitu i naknadu štete u Europi već popeo na desetke milijuna eura. Jedina učinkovita mjera je uništavanje njiihovih gnijezda.

Uvozni med: U pakiranju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

Istraživački tim sa Sveučilišta Paris-Saclay pokušava razviti novu metodu kontrole na temelju dosadašnjih istraživanja i iskustva azijskih zemalja, Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Kako bismo uspješno iskorijenili ovu vrstu trebali bi potrošiti 8 do 10 milijuna eura godišnje. 


Tagovi

Vespa velutina Azijski stršljen Štetnik pčela Zaštita pčela Uništavanje gnijezda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]