Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni pčelarski program
  • 13.10.2017. 13:30

Pčelarima isplaćeno 14 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je ukupno 14.119.426,53 kuna na račune korisnika mjera u sektoru pčelarstva za 2017. godinu.

Foto: Pixabay/mommyhen
  • 514
  • 40
  • 0

Nacionalni pčelarski program 2017.-2019. predviđa 2,5 milijuna eura godišnje potpore pčelarima kroz različite mjere. Mjere su donesene temeljem iskustva korištenja sličnog Programa u prethodnom razdoblju i u potpunosti su u službi pčelara.

Financiranje pčelara kroz Nacionalni pčelarski program ostvaruje nekoliko ciljeva od poboljšanja tehničkih uvjeta pčelarenja, brige za zdravlje i vitalnost pčelinjih zajednica, sigurnosti, kvalitete i pozicioniranja pčelinjih proizvoda pa sve do primjenjenih istraživanja koja su neophodna za suočavanje s izazovima koji su pred pčelarima.

"Broj pčelara i pčelinjih zajednica povećava se iz godine u godinu, a zabilježeno je i da se sve više mladih ljudi odlučuje za pčelarstvo kao osnovni izvor prihoda. Naši pčelari dobro su organizirani i zajedno posjeduju veliko znanje i iskustvo, a o kvaliteti domaćeg meda nije potrebno puno govoriti. Zna se da je naš med nadaleko najbolji i najkvalitetniji, a povećanje izvoza i potražnje za našim medom izvan naših granica dovoljna je potvrda toj izjavi", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je ukupno 14.119.426,53 kuna na račune korisnika mjera u sektoru pčelarstva za 2017. godinu.

Potporu je primilo 1.026 korisnika mjere Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, 2.197 korisnika mjere Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, 88 korisnika mjere Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, 60 korisnika Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda, 42 korisnika mjere Obnavljanje pčelinjeg fonda i 1 korisnik mjere Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelinjih proizvoda, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixabay/mommyhen42


Tagovi

Pčelari Potpore APPRRR Nacionalni pčelarski program Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).