Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska gljiva
  • 16.08.2020. 09:30

Pčelarska gljiva ili "pčelinji bensedin" velika je pomoć kod vrcanja meda

Iskusni pčelari znaju o čemu je riječ. Suva, šumska, pčelarska gljiva, među najvažnijim je sirovinama koje koriste pčelari. Njom se, kako kažu pčelari, umiruju pčele i na taj način olakšava im se pristup košnicama, a samim tim i medu.

Foto: Gordana Vila
  • 782
  • 190
  • 0

Pčelarske muke najbolje razumiju pčelari. Pod Kozarom, bagrem je slabo cvjetao, pa su mnogi pčelari gotovo u potpunosti ostali bez bagremovog meda. U potrazi za kvalitetnijom ispašom, mnogi su košnice selili na druga, najčešće, viša područja. Tako je svoje košnice početkom ljeta na obronke Grmeča preselio i prijedorski pčelar, Vladimir Komarnicki. Zajedno s prijateljima pčelarima, odlučio je da pokuša iskoristiti čari netaknute, nabujale prirode, kako prinosi meda ne bi u potpunosti podbacili.

"Na obroncima Grmeča značajno više je iscvjetao bagrem, nego u podnožju Kozare. Tako smo i mi odlučili na nekoliko mjeseci preseliti svoje košnice i nismo se pokajali. Nedavno sam svoje pčele vratio kući. Mnogo očekujem od zasada heljde, koja će, vjerujem, nadoknaditi propušteno. Očekujem da će prinos visoko kvalitetnog heljdinog meda ispuniti očekivanja", priča pčelar Vladimir.

Pčelarske gljive rastu na bukvama

A kod vrcanja meda, najvažnija sirovina je suva pčelarska gljiva. Pronalazi se u šumama, na stablima bukve. Koristi se za dimilice kod vrcanja meda. A, kako kaže ovaj prijedorski pčelar, sve počinje tako što se sa stabala bukve uberu ove gljive.

vd
Košnice pčelara Vladimira Komarnickog

"Kako bi se osigurali da se iz ove pčelarske gljive izađu sve nepotrebne tvari i insekti i kako bi je pripremili za učešće u proizvodnji meda, potrebno je da je otkuvamo u vreloj vodi. Ja najčešće veću količinu otkuvam u kazanu i samim tim je gljiva sterilisana i iz nje su odrastranjene sve negativne tvari. Tada se pčelarska gljiva ostavi na sušenje", priča Vladimir.

Prilikom sušenja, najbolje je da se ostavi u rupičastim vrećama, na prozračnom mjestu. Recept pripreme pčelarske gljive, u pčelarskim krugovima koristi se od davnina. Svi se slažu da je prirodni način najbolji, što je potvrđeno tokom vijekova.

Umiruje pčele

A kada se otkuvana pčelarska gljiva osuši, spremna je za korišćenje. Lako je zapaljiva i koristi se za potpalu dimilica. Kada se zapali, izuzetno dimi, ali ne smeta očima, ne izaziva peckanje, ni suze. Ovaj dim, blagog mirisa, umiruje pčele, što je izuzetno korisno za pčelare dok vrcaju med.

dv
Ove gljive u narodu se zovu "trud"

"Na ovaj dim, pčele pozitivno reaguju, on ih smiruje, pa ga u šali zovemo "pčelinji bensedin". Čim se on pojavi, pčele su manje agresivne i na taj način pčelarima je olakšan posao", priča Vladimir.

Ove gljive u narodu se zovu "trud", a nekada su se koristile i kod potpale vatre u ognjištima.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarska gljiva Vrcanje meda Vladimir Komarnicki


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]