Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak
  • 21.05.2020. 18:00

Pčelarski radovi krajem svibnja i u lipnju

U ovim mjesecima razvoj pčelinjih zajednica se nastavlja ubrzanim tempom, a pčelari počinju i ubirati plodove dosadašnjih radova u pčelinjaku. Zato je i puno posla.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 737
  • 110
  • 0

Moglo bi se reći kako su svibanj i lipanj najzanimljiviji mjeseci za pčelare. Razvoj pčelinjih zajednica nastavlja se ubrzanim tempom, a počinju se i ubirati plodovi dosadašnjeg rada.

Zbog svega toga, ali i najvažnijeg, bujanja vegetacije kao i cvjetanja najmedonosnije biljke, bagrema, pčelari bi trebali gotovo svaki dan biti među pčelama. 

Radovi u pčelinjaku u svibnju

U svibnju treba dovršiti poslove vezane uz stvaranje jakih zajednica te ograničavati prostor matici za zalijeganje. Naime, svi dosadašnji radovi s maticama u proteklim mjesecima bili su usmjereni na suprotno - što jače i bolje polaganje jajašaca, dok ju u ovom mjesecu pčelari najčešće pokušavaju ograničiti.

Obilježavamo Svjetski dan pčela, jednih od najvažnijih živih bića na Zemlji

Taj se posao trebao obaviti 10-15 dana prije intenzivnih i jakih glavnih pčelinjih paša poput bagremovih, kestenovih, amorfe, kadulje... Jake pčelinje zajednice kod košnica-nastavljača mogu doseći brojku od 60.000 do 80.000 pčela koja u idealnim uvjetima dnevno unose velike količine nektara.

Osim ograničavanja prostora, maticu treba spriječiti i u stvaranju rojevnog nagona u košnici. Zato u vrijeme kad nam on predstavlja gubitak prinosa, u košnici prije svega treba osigurati idealnu ventilaciju. Prostor u medištu i plodištu treba uvijek biti popunjen praznim okvirima da pčele imaju što raditi. 

Važno je osigurati mjesto za unos nektara, a mlade pčele moraju imati prazne ili okvire sa satnim osnovama za lučenje voska iz voštanih žlijezda, navodi grupa stručnjaka u Mjesečnom pčelarskom kalendaru. 

Dodavati satne osnove u košnicu

Plodišni dio svake košnice treba podesiti tako da okvir s maticom bude u njegovom središnjem dijelu dok se pored njega, sa svake strane stavlja po jedan okvir s razrađenim saćem kako bi matica imala mjesta za polaganje jajašca.

Prvi i deseti okvir popunjavamo s peludnim, a ostatak s praznim, ali s užičenom satnom osnovom. Ako pčelarimo s matičnom rešetkom, u tom slučaju stavljamo ju na prvi nastavak.

Sunce ili sjena - što je bolje za pčele?

Drugi nastavak se popunjava sa satnim osnovama, pritom se jedan ili dva okvira u sredini može popuniti s razrađenim saćem djelomično ili nepopunjenim medom. Treći služi da se u njega smjesti izvađene okvire s leglom (sredina) dok se na ostala prazna mjesta stavljaju okviri s medom. Ako je moguć, ovoga mjeseca treba približiti pčele što jačoj pčelinjoj paši te im osigurati prostranost medišnog i plodišnog dijela košnice.

Što raditi u lipnju?

Pčelinja paša nastavlja se i u lipnju, ponajviše livadna, kestena i bagrema, ako još cvjeta. Iz toga razloga potrebno je nastaviti raditi većinu radova iz prethodnog mjeseca, a prema nbkaeducation to su:

Održavanje stalne zalihe svježe vode u higijenskim pojilicama

U ovom mjesecu počinju veće dnevne i noćne temperature pa treba obratiti posebno pozornost na zalihe čiste vode u pojilicama. Poželjno bi bilo da su one smještene barem desetak metara od samih košnica te da su, ako nije moguće stalno, barem tijekom sredine dana djelomice u hladu.

I pčele trebaju vodu, kako ih napajati?

Također, održavati i uređivati treba i okoliš oko pčelinjaka. 

Priprema košnice za selidbu

Kod seljenja pčela nije naodmet prije svega provjeriti je li područje na koje selimo zdravstveno ispravno, odnosno nije li kojim slučajem zabranjen tranzit pčelama zbog mogućih zaraznih bolesti. Kod odabira lokacije treba imati u vidu i udaljenost od određene pčelinje paše i drugih pčelinjaka.

Priprema i vrcanje bagremovog meda

U lipnju, ovisno o podneblju, završava bagremova paša. Pčelama treba olakšati bržu preradu nektara bagrema u med otvaranjem leta i osiguravanjem prozračnosti u košnici. Kada pčele poklope barem 1/2 ili najbolje 2/3 okvira, vadimo ih i pripremamo za vrcanje.

Kada i kako zamijeniti maticu u pčelinjoj zajednici?

Kontrola rojivosti košnica i sprječavanje rojenja

Sprječavanje rojenja vrši se tako da matici prije svega pružamo dovoljno prostora za polaganje jajašca. U medišnim nastavcima pokoji okvir uvijek neka bude sa satnom osnovom kako bi takozvane "kućne pčele" imale prostora za lučenje voska iz svojih voštanih žlijezda.


Tagovi

Pčelinjak Svibanj Lipanj Radovi Matica Rojevi Satne osovine Bagrem Med Oprašivanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.