Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Knjiga za pčelare
  • 02.10.2016. 09:00

Pčelarstvo: Od početnika do profesionalca

Pčele su posebna stvorenja, no nakon što prolistate ovu knjigu postat ćete doživotni zaljubljenici u pčelarstvo.

  • 18.066
  • 857
  • 0

Prije koji dan na HTV-u je bio dokumentarac o urbanoj poljoprivredi. Hidroponiji na krovovima zgrada, vrtovi, i pčele. E, to s pčelama me oduševilo. Tip stoji na krovu s pogledom na Brooklynski most. Rijeke automobila prolaze, a oko njega zuje pčele. Otvara onu košnicu kao da je riječ o staklenci meda i objašnjava osnove pčelarstva, o tome kog i što pčele vole te koju boju ne vole.

Struže saće i polako isprobava med kao da je sommelier za med. Samo što ne kaže koje peludi se najviše osjeti. Meni se čini, ovako iz Hrvatske, da ima dosta kestena njujorškog u njemu. Koji dan prije, u domaćem dokumentarcu Ace Stankovića, još jedan pčelar sa Šolte, čini mi se, pripovijeda o medu, svijetu i pčelama. Divota. Onda se sjetim osoba s invaliditetom kako vrcaju med, pa koliko su pčele važne za bioraznolikost na Zemlji te koji je med pravi: kristalizirani ili tekući?

O pčelarenju od A do Ž

I tad se sve poklopi. Naravno, neću biti pčelar iako obožavam med, no u ruke mi dospije nova knjiga Veroljuba Umeljića u izdanju "Naklade Uliks" iz Rijeke - "Pčelarstvo Od početnika do profesionalca." Pčele su posebna stvorenja, no nakon što prolistate ovu knjigu postat ćete doživotni zaljubljenici u pčelarstvo. Fascinira činjenica da je to knjiga od gotovo petsto stranica. Sam autor potrudio se podastrijeti 1.100 fotografija u boji te 60 tehničkih crteža. Na početku nas upoznaje o biološkim osobinama pčela, životu, porijeklu te vrstama pčela. Mnoge od nas zanimaju pčelinji proizvodi i njihova ljekovitost.

Osobno sam odmah okrenuo stranicu na kojoj se govori o Afričkoj pčeli. Mnogi se sjećaju neuspjelog križanja afričke i europske pčele. Pokus je bio rađen u Južnoj Americi gdje se oteo kontroli i invazivna afrička pčela je pobjegla iz "kontroliranih" uvjeta te se raširila po kontinentu sijući strah i trepet te je ta pčela uskoro prozvana pčelom ubojicom zbog svog agresivnog ponašanja. No, usprkos njenoj invaziji na oba američka kontinenta, pčelarstvo je nastavilo postojati. Pčelari kad pristupaju košnicama ne koriste dezodoranse niti tamnu odjeću. Sve to iritira plahe pčele. Sustav rada u košnicama je strogo podijeljen.

Na pčele bi se mogli ugledati i političari

Svatko zna svoj posao, bilo bi poželjno da i hrvatska politička i ekonomska scena ima tako savršen i pošteni te djelotvoran sustav. Pčelinje kraljevstvo funkcionira daleko sređenije nego što je to u običnog, materijalistički orijentiranog ljudskog bića. Autor na dopadljiv način bez suvišnog filozofiranja pripovijeda o pčelarstvu u prošlosti, o otkrićima u životu pčela, o koristi od pčela, pčelinjim zajednicama. Kad se budući pčelar upozna s osnovama pčelarstva i samoj pčeli, na suptilan način prelazi se u poglavlje u kojem se govori o opremi za pčelarstvo.

Iako je danas sva oprema dostupna, budući pčelar ima podrobna uputstva o izradi košnica, o vrstama košnica, kombiniranim košnicama, o rjeđe korištenim košnicama ali i budućim košnicama. Nitko nema izgovor da nije znao, jer ova knjiga posjeduje ama baš sve što je budućem pčelaru potrebno da bi se bavio pčelarstvom. Naravno, i profesionalni pčelari mogu u ovoj enciklopediji pčelarstva doznati mnoge stvari koje ih zanimaju a tiču se tehničkih pojedinosti. Tu su i hranilice, nukleusi, košnice za promatranje pčela, rojnjače.

Tehnički savjeti za profi pčelare

Drugi dio knjige posvećen je oplodnjacima za matice, tehničkim savjetima glede postolja za košnice, opreme za učvršćivanje, prijenos, utovar-istovar i sredstva za transport košnica. Posebno se ističe dio u kojem autor detaljno opisuje pribor za presađivanje larvi kod uzgoja matica. Danas je popularno uzgajati matice pa ima i preporuka za otpremanje kaveza s maticama poštom. Detaljno nas se upoznaje s pčelarskim vagama, opremom za topljenje voska, opremom za proizvodnju satnih baza, električno grijanje košnica, opremom za pregledavanje pčela, pojilicama za pčele.

Prihranjivanje pčela sve češće

Mnogi pčelari prinuđeni su prihranjivati pčele. Umeljić daje recepte za pogače, opisuje opremu za spravljanje pogača. Knjiga završava poglavljima u kojima se govori o sakupljačima cvjetnog praha, priboru za sakupljanje propolisa, za vađenje matične mliječi, o uređaju za sakupljanje pčelinjeg otrova. Uz to kako otklapati ćelije medišnog saća te kako odlagati otklopljene okvire zaključuje se vrlo važnim uputstvima o opremi za cijeđenje meda, dekristalizaciju meda, pakiranje meda te kakvi trebaju biti pčelarski objekti.

Najavljuje se i nastavak knjige o tehnikama pčelarenja. Pčelarstvo od početnika do profesionalca možete kupiti u svim knjižarama ili naručiti od samog izdavača "Naklada Uliks", a otisnuta cijena na poleđini knjige je 290 kuna. Isplati se!

Ovim putem darujemo ovu korisnu knjigu jednom sretnom čitatelju!


Tagovi

Početnici pčelari Tehnike pčelarenja Profi pčelari Pčelarenje


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.