Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 08.03.2021. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Glina

Pčele na Banovini počele masovno ugibati

Posebno su pogođene zajednice stacionirane na kamionima za ispašu, kaže nam predsjednik pčelarske udruge Gline Dragan Barukčić.

Foto: Foto: Arhiva Dragan Barukčić
  • 2.060
  • 372
  • 0

Razorni potresi na Banovini, najvećoj pčelarskoj regiji u Hrvatskoj i po broju tamošnjih 50.300 košnica, ali i po ispaši za druge pčelare, nisu zaobišli ni košnice, od kojih je, kažu, 80 posto bilo prevrnutih. Sada su na, izmaku zime, pčele počele i masovno ugibati, posebno zajednice stacionirane na kamionima, a dodatni je problem što su u akciji nabave stočne hrane - zaboravljene.

"Pčelari nisu dobili pomoć kao što su je dobili vlasnici stoke. Jedino nam je udruga "Bilogora" iz Bjelovara odmah uskočila i donirala 650 kilograma pogača, kao i folije za pokrivanje srušenih objekata, te "Đakovština" s grijalicama, a naše su potrebe za 4.800 košnica samo u prvom turnusu 4.000 pogača", kaže nam zabrinuto predsjednik pčelarske udruge Gline Dragan Barukčić, zbrajajući prve nastale štete, koje još nisu i konačne.

Od 10 preostalih košnica šest uginulo  

Prema njegovim riječima, od deset košnica u vlastitom dvorištu, koliko ih je preostalo nakon više potresa, šest je već uginulo. No, najveće štete nisu toliko na samim košnicama koliko na pčelinjim zajednicama, koje će, kaže, tek na proljeće pokazati koliko je matica ostalo neoštećeno.

Pomoć ovih dana stiže i od Pčelarskog saveza Slovenije koji je prikupio hvalevrijednu donaciju od 150.000 kuna. Predsjednik saveza Boštijan Noči uručio ju je Dariu Tomiću iz Majskih Poljana koji je u potresu izgubio oca, brata, kuću, sve gospodarske zgrade i gotovo 200 košnica.

Pomor pčela (Foto: D. Barukčić)

"Nas trojica smo to radili i svi smo bili članovi naše lokalne udruge u Glini", kaže Dario i dodaje kako mu je otac bio i član Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS), pa sada nastavlja njegovim stopama. "Nastavljam u tome smjeru sada sam, jer sam postao i član nacionalne udruge pčelara", potvrđuje i zahvaljuje kolegama pčelarima iz Slovenije što su se odlučili donaciju dodijeliti upravo njemu.

Šteta se još zbraja

Predsjednik Zajednice pčelara Sisačko-moslavačke županije Damir Bukvić kaže kako su prema trenutnim podacima, a konačni broj će biti poznat do 15. travnja kada svi pčelari obave detaljan pregled matica - u potresima uništene 6.582 košnice.  

Među njima je i OPG Predraga Vujasića iz Petrinje koji ima 110 košnica ekomeda te čija je proizvodnja njihova osnovna djelatnost. Kuća im je dobila žutu oznaku zbog urušenog krova, a u potresima je stradao i pčelinjak, za što su nedavno dobio pomoć Rotary cluba Zagreb. Što se tiče obnove očekuje pomoć prijatelja-pčelara koji se javljaju iz cijele Hrvatske. Bit će to, kaže, dugotrajan i zahtjevan posao, jer se "u prirodi nište ne može požurivati i raditi preko reda".        

Kako smo čuli, pri HPS-u je otvoren i račun za pomoć tamošnjim pčelarima, kako bi prevladali ove goleme nedaće te što prije vratili život u normalu. Naime, golemo područje Banovine, koje je pasivan kraj, bez veće industrije, i nažalost rijetko naseljen, pokazalo se jako dobrim za ispašu i držanje pčela.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj pčela Košnice Dragan Barukčić Dario Tomić Damir Bukvić Predrag Vujasić Pčelarska udruga Gline Pčelarski savez Slovenije


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.