Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradske pčele
  • 10.07.2017. 10:30

Pčele na vrhu hotela - domaći med na meniju

Uz hotel je cvjetnjak s puno medonosnog cvijeća, ali, tvrde pčelari iz Lođa, pravi raj za pčele je na suprotnoj strani ulice gdje je cvijeće, drveće i grmovi u cijelom parku Poniatowski.

Foto: Bigstckphoto/epitavi
  • 1.302
  • 103
  • 0

Zanimljiva i korisna ideja dolazi iz Poljske, točnije, iz Lođa, trećeg grada po broju stanovnika, u središnjoj Poljskoj gdje uzgajaju pčele na vrhu lokalnog hotela iz lanca Hilton. Možda bi i naši hotelijeri iz ovog primjera mogli izvući pouku i učiniti nešto slično.

Kako javlja tamošnji portal FAKT24, košnice s pčelama su novost u Lođu, ali u Wroclavu su također u urbanim sredinama postavili pčelinje zajednice i unatoč zabrinutosti da bi tako proizveden med mogao biti zagađen automobilskim isparavanjima, pokazalo se da je "gradski" med ponekad po ljude čak i zdraviji od onoga nastalog u prirodi gdje ima kemijskog tretiranja poljoprivrednih kultura. Gradske pčele oprašuju raslinje u parkovima i tu skupljaju med, a parkovi se ne tretiraju nikakvim kemijskim zaštitnim sredstvima.

Med pčela s krova hotela uvršten u menu

Med kojega proizvode pčele iz košnica na drugom katu hotela Double Tree by Hilton je isključivo za goste hotela i vrcanje meda je najavljeno u narednim danima. Računaju da jedna pčelinja zajednica u sezoni daje 30 kilograma meda, a na krovu hotela je šest zajednica od kojih svaka broji 60 tisuća marljivih pčela pa će vrijeme pokazati koliko se sve to isplati.

Uz hotel je cvjetnjak s puno medonosnog cvijeća, ali tvrde pčelari iz Lođa, pravi raj za pčele je na suprotnoj strani ulice gdje je cvijeće, drveće i grmovi u cijelom parku Poniatowski.

"Pčele lete u radijusu od tri kilometra i lako dopiru do najviših krošnji drveća. One slobodno lete preko ceste do parka i nisu uopće u kontaktu s autombilima", kaže pčelar Krzystof Heleniak dodajući kako će nakon vrcanja med dati na analizu i ispitati je li pogodan za konzumaciju.

Kuhari hotela već su izradili menu koji uključuje med što su ga proizvele pčele nastanjene u hotelu i šalju poruku drugim hotelima, ali i drugim institucijama neka i oni postave pčelinja društva ukoliko su u blizini parkova.

Foto: Bigstckphoto/epitavi


Tagovi

Poljska Pčele Košnice Hotel Pčelinje zajednice Grad Vrcanje


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]