Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo Ferbežar
  • 14.06.2017. 13:30

Pčelinja društva preselio na pašu kestena

Oko Dvora je jedno od najozbiljnijih i najmedonosnijih paša kestena u Hrvatskoj i zbog velikog zanimanja pčelara teško je pronaći slobodno mjesto!

  • 4.147
  • 325
  • 0

Vinkovački pčelar Goran Ferbežar lani se uvjerio kako je dobro i korisno košnice privremeno seliti na posebnu pašu kada je dvadesetak košnica na mjesec dana stacionirao na lipovu pašu u blizini lipovih šuma kraj Iloka. Zato je ovih dana 30-tak pčelinih društava preselio na kestenovu pašu u Banovinu, u okolicu Dvora, gdje će ostati 15 do 20 dana, ovisno o vremenskim prilikama.

"Od Vinkovaca je Dvor udaljen 250 kilometara, ali sam preko prijatelja, također pčelara iz Krapine, čuo da je tu odlična paša i mnogi pčelari tu dovoze svoje košnice. Oko Dvora je jedno od najozbiljnijih i najmedonosnijih paša kestena u Hrvatskoj i zbog velikog zanimanja pčelara teško je pronaći slobodno mjesto.

Htio sam baš kesten jer u lipnju cvjeta i medi, a u blizini Vinkovaca nemamo većih površina pod kestenom pa moramo odlaziti gdje ih ima, ako hoćemo med od kestena koji je dosta tražen. Za koji dan ću na tri tjedna preseliti još tridesetak košnica na lipovu pašu u okolicu Iloka gdje sam bio i prošle godine po prvi put i jako sam zadovoljan", pojašnjava Goran Ferbežar, dodajući kako je lani najbolje medila lipa, a onda će košnice, kao i one iz okolice Dvora, vratiti u zimovnik i stacionar kod Đeletovaca gdje je sada već 115 pčelinjih društava i tu suncokreta ima uvijek.

Kod Đeletovaca Ferbežar stacionira košnice već pet godina, gotovo od samog početka bavljenja pčelarenjem, i zadovoljan je pa ne traži novo mjesto osim za privremene paše poput onih kod Dvora i Iloka.

"Do sada sam imao dva vrcanja uljane repice i bagrema i zadovoljan sam prinosom. Prinos je prosječan, ali bolji nego 2016., kada je godina bila izrazito nepovoljna za pčele zbog čestih kiša. Godina je bila teška za raditi s pčelama koje su se puno rojile, a zbog puno kiše nisu mogle odlaziti iz košnica i donositi med. No, ova godina je bila puno povoljnija što se tiče vremena pa sam u dva dosadašnja vrcanja dobio meda kao cijele prošle godine. Zadovoljan sam i prodajom jer me kupci već prepoznaju pa sve što proizvedem prodam na tržnicama, sajmovima i na kućnom pragu", kaže Ferbežar.

Natjecao se za bezpovratnih 15.000 eura iz programa poticaja malim OPG-ima fondova EU i sada čeka rezultate. Tim bi novcem, kaže, proširio pčelinjak jer zaradom to više ne može, kupio bi kontejner za pčele koji umnogome olakšava selidbu pčelinjih društava i novu opremu za punionicu meda.

Pčelarstvo Ferbežar je jedno od prvih koje je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaštitilo svoj med i dobilo certifikat kvalitete Med iz Lijepe naše pa je redoviti sudionik nacionalnog projekta Doručak s hrvatskih farmi koji je predstavio i u inozemstvu.


Povezana biljna vrsta

Kesten

Kesten

Sinonim: maron, morun, klijesten, ćestan, kostanj, goran, goraš, gorskać, krušavac | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili 'žir bogova' ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44... Više [+]

Tagovi

Goran Ferbežar Vukovarsko-srijemska županija Doručak s hrvatskih farmi Pčele Košnice Kesten


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]